Joep Dohmen boeit grenzeloos

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen 'De Kunst van het Ouder Worden'

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen ‘De Kunst van het Ouder Worden’

In de maand van de filosofie die als thema “Over de grens” meekreeg, organiseerden Ike Bekking van de Bilthovense boekhandel en Ankie Ruth van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt samen een lezing van de filosoof Joep Dohmen in de mooie, intieme ruimte van de Bilthovense Boekhandel.

Joep Dohmen staat bekend als een levenskunstfilosoof. Levenskunst gaat gepaard met vrijheid en grenzen. In zijn lezing ging hij in op twee verschillende ideeën over vrijheid (positieve en negatieve vrijheid) en vervolgens op een aantal historische ontwikkelingen die onze samenleving onvoorstelbaar hebben veranderd. Eén van deze ontwikkelingen benoemde hij als “van emancipatiesamenleving (waar moet ik me van losmaken) naar identiteitssamenleving (waar kan ik me mee verbinden)”. Steeds weer vroeg hij zich daarbij af wat deze veranderingen voor ons betekenen. De toegenomen vrijheid leidt ook tot meer risico’s en meer individuele verantwoordelijkheid en een behoefte aan escapes.

Dohmen legt uit hoe hij, in het voetspoor van de filosoof Michel Foucault, tracht een praktische levensfilosofie te ontwikkelen, een gecondenseerde moraal die mensen in staat stelt zichzelf te empoweren en een goed leven te leiden. Daarbij heeft hij specifiek aandacht voor jongeren, ouderen en leiders in deze tijd.

Dohmen drukt ons tenslotte op het hart om ouder worden niet te zien als neergang, maar als de kroon op ons (levens)werk.

Na afloop van de lezing konden de gasten vragen stellen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Tenslotte kon men Dohmens bloemlezingen “Over levenskunst” en “De kunst van het ouder worden” laten signeren.

Het was een grenzeloos boeiende avond!

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen

Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel opent de avond

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen

Ankie Ruth van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen

Joep Dohmen boeit grenzeloos

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen

Bilthovense Boekhandel Joep Dohmen

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.