CSV Fraternitas De Bilt bestaat volgend jaar precies 100 jaar!

Fraternitas De Bilt 100 jaar Jubileum

Eef, Sam en André: oudste lid, jeugdlid en bestuurslid Fraternitas De Bilt

Het gebeurt niet vaak dat een sportvereniging het 100-jarig bestaan viert. Fraternitas bestaat dit jaar op 17 september precies 99 jaar. “We gaan dan het honderdste jaar in,” vertelt vicevoorzitter André Breukelaar. “We openen op deze datum officieel het 100ste en jubileumjaar met Circus Tadaa in het HF Witte Centrum!”
Om de aftrap luister bij de zetten interviewen wij drie generaties van CSV Fraternitas De Bilt.

Fraternitas De Bilt 100 jaar Jubileum

Eef Hoefakker 70 jaar lid!

Eef Hoefakker

Eef Hoefakker is al 70 jaar lid! Het overgrote deel van de 100 jaar heeft Eef dus meegemaakt. Eef is nog steeds actief binnen de Christelijke Sport Vereniging Fraternitas De Bilt, zoals zij officieel heten: “Uit de geschiedenis van Fraternitas kunnen we opmaken dat oprichter Lo van Rheenen indertijd met een stel sporters naar Fraternitas Utrecht ging om te sporten” vertelt Eef. “Toen de groep steeds groter werd, heeft Lo op 17 september 1917 C.S.V. Fraternitas De Bilt opgericht en deze vernoemd naar de Utrechtse vereniging, die overigens ook nog steeds bestaat.

Vaandel

In 1930 kregen wij ons vaandel, in die tijd een belangrijk gebeuren. Je moet trouwens wel spierballen hebben om het vaandel te dragen, hij is niet licht….” Eef heeft in al die jaren heel veel groepen begeleid, was op allerlei wedstrijden actief en heel belangrijk, zij maakte kleding voor de showevenementen en wedstrijden. En nog steeds gaat ze achter de naaimachine zitten als er kleding moet worden gemaakt! Eef heeft altijd haar spreekwoord gebruikt: ‘Bij het binnenkomen van de zaal, gaan alle zorgen aan de haal’, “Je kan dan heerlijk ontspannen door te sporten en je zorgen zijn voor even weg.”

Wedstrijden in de veilinghal

Eef weet zich nog levendig te herinneren dat de wedstrijden vroeger in een veilinghal plaatsvonden, waar in de week vee werd verhandeld. In het weekend werd de hal gebruikt voor turn-wedstrijden: “Wij kleden ons toen om in het schapenhok…. Het was wel allemaal netjes schoon, maar douches en kleedkamers waren er niet ….. Toen werden er ook nog marswedstrijden gehouden. Iedereen in het gelid en netjes en gelijk marcheren; met het vaandel natuurlijk. Dat doen we nu niet meer.” Het vaandel is er overigens nog steeds!

Contant

Ook weet zij zich nog te herinneren dat de contributie contant werd geïnd. “Ik was toen verantwoordelijke hiervoor. Maar je kent het, kinderen en ouders vergaten het geld mee te nemen naar de lessen en dan moest ik op de fiets van de ene naar de andere om het contributiegeld op te halen. Goeie oude tijden….”

Fraternitas De Bilt 100 jaar Jubileum

Jeugdlid Sam

Jeugdlid Sam

Sam zit wat lidmaatschapsjaren betreft op een tiende van Eef, 7 jaar lid en lekker fanatiek. Zij zit niet voor niets in de wedstrijdselectie van Fraternitas De Bilt. Zij vindt turnen hartstikke leuk. Haar favoriete onderdeel: “De sprong! Je kunt je daar lekker op uitleven en er is veel mogelijk met allerlei variaties,” aldus Sam. Wat heb je daar voor nodig? “Een trampoline voor de afsprong, een kast voor de oefening en een lekkere dikke mat om op te landen.” Waarom turn je? “Ik vind het vooral leuk, omdat je een gezellige club vriendinnen hebt waarmee je sport doet en je aan elkaar kan optrekken. Ik ben toen ik 6 was begonnen en ga nog met veel plezier naar de trainingen en natuurlijk ook de wedstrijden.”

Assistent begeleider

Waar zijn de wedstrijden? “Binnen de club natuurlijk, die overigens net zijn geweest. Verder doen wij al een aantal jaren mee aan de wedstrijden van de 6e divisie. Daarnaast wordt er door recreantenteams meegedaan aan ¾ kamp wedstrijden waarin als groep wordt geturnd. Wat zijn je plannen voor de toekomst? “Ik heb zojuist mijn opleiding assistent begeleider 1 afgerond en zodra ik veertien ben ga ik beginnen met assistent begeleider 2. De bedoeling is om door te groeien naar 3. Ik vind het begeleiden van jonge kinderen ontzettend leuk en wil hierin verder doorgroeien!”

Fraternitas De Bilt 100 jaar Jubileum

Bestuurslid André Breukelaar

Vice-voorzitter André

En dan het bestuurslid André: “Eerst wil ik vertellen dat Fraternitas De Bilt meer is dan turnen. Wij doen ook, showdance, bodyfit, dance, recrogym en kleutergym en veel aan hardlopen en wandelen. Bovendien organiseren we regelmatig wedstrijden en clinics voor hardlopers en wandelaars. Het is zeker een belangrijk aspect van onze vereniging! We hebben in december de ‘Kerstmutsenloop’, bij alle groepen (RunFit, CoolRunning en WalkFit) en iedereen kan hieraan meedoen in dit jubileumjaar. Voor de turners vindt in november 2016 de feesteditie van de drie- en vierkamp plaats.”

Thuis

“Fraternitas De Bilt is vooral een vereniging waar iedereen zich thuis kan voelen, van welk sportniveau dan ook!” aldus André. “Het sociale aspect zien wij ook als een van de belangrijkste onderdelen van ons bestaan. De club is positief ingesteld en we willen voor de leden motiverend zijn om lekker te doen wat ze kunnen, en, als ze dat willen, verder te komen met de sport. Dat alles in een gezellige ongedwongen sfeer.”

Nieuwe leden welkom

André: “We hebben zeker nog plaats voor nieuwe leden. Dus als mensen gemotiveerd raken door bijvoorbeeld de Olympische Spelen of door sporters als Epke Zonderland, dan kunnen zij zich aanmelden! Dit geldt voor jeugd, maar ook voor volwassenen die de draad van het turnen, hardlopen of wandelen in clubverband (weer) willen oppakken in een aansprekende en gezellige omgeving.”

Fraternitas past zich bovendien steeds aan. “De toestellen worden aangepast als de sport daarom vraagt en ook worden er nieuwe groepen samengesteld als er behoefte is aan een bepaalde tak van sport binnen onze disciplines,” vervolgt André, die naast vicevoorzitter ook jurylid is.

Een jaar lang jubileum: doe mee!

Het jubileum duurt ruim een jaar lang. We willen dat iedereen in deze periode de kans krijgt om mee te doen op allerlei gebied, lid of geen lid. Uiteindelijk is er op 4 november 2017 een afsluitende Jubileumshow, 100 jaar Fraternitas De Bilt! ‘PARTY TIME’, waar alles bij elkaar komt. Wij hopen in dit jubileum jaar veel mensen te mogen begroeten die dit jaar willen mee beleven, nogmaals, lid of niet.

Fraternitas Club van 100 sponsoring

“Als er bedrijven zijn die ons willen helpen met een financiële ondersteuning, kunnen ze lid worden van de ‘Club van 100’”, vertelt André. “Deze “Club van 100” is een orgaan binnen de vereniging en heeft als doel om de vereniging extra financiële steun te verlenen. Bedrijven kunnen € 100,- (of een veelvoud) doneren en voor particulieren is dit € 50,-. Wij hopen zo een leuke club bij elkaar te krijgen van enthousiaste ondersteuners van ons jubileumjaar.

Voor alle informatie over het jubileumjaar en de sportvereniging www.fraternitasdebilt.nl

CSV Fraternitas De Bilt bestaat volgend jaar precies 100 jaar!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

  • Fraternitas 100 jaar Jubileumshow in HF Witte - DeBiltinBeeld.nl
    4 november 2017 op 20:28

    […] Interview met Eef, Sam en André in verband het met het 100-jarig bestaan […]