Eyckenstein: meer dan alleen een landhuis

Eyckenstein

Eyckenstein

Als je vanuit Bilthoven over de Gezichtslaan naar de Dorpsweg in Maartensdijk fietst, doemt buitenplaats Eyckenstein daar ineens op vanuit het groen van de bomen. Een schitterend gezicht. 

De geschiedenis van het landgoed begint aan het begon van de 17de eeuw. In die tijd was er sprake van een herenboerderij met trapgevels. Geleidelijk is het huis uitgebouwd tot het huidige Eyckenstein met de karakteristieke vier zuilen. (wikipedia)

Het landgoed (*)

Landgoed Eyckenstein is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt in de Laagte van Pijnenburg, een lager gebied dat de Heuvelrug met het Gooi verbindt. Zoals de hele Utrechtse Heuvelrug kenmerkt dit gebied zich door een hoge dichtheid aan landgoederen en buitenplaatsen.

Eyckenstein is een complex rijksbeschermde buitenplaats. Dat betekent dat het geheel, het ensemble, bijzonder is en als zodanig instandgehouden moet worden. Naast het ensemble hebben negen onderdelen van landgoed Eyckenstein de status Rijksmonument met een eigen monumentnummer. Eén daarvan is het landhuis, maar ook het park achter het huis, het moestuinensemble en de Orchideeënkas in de moestuin. Het Boschboerderijtje langs de Eikensteeg en de Mauritshoeve zijn gemeentelijke monumenten.

Eyckenstein

Het voormalig theehuis, nu Restaurant Mauritshoeve

Eyckenstein

Het voormalige koetshuis

Wat behoort er tot het landgoed?

Het hele landgoed omvat ongeveer 400 ha. Daarvan ligt 185 ha aaneengesloten bij het landhuis. Grotendeels bestaat dit gebied uit bossen, maar ook uit boerderijen met akkers en weilanden. Het aaneengesloten deel met z’n  langwerpige vorm strekt zich uit van het landhuis naar het noorden tussen Hollandsche Rading en Lage Vuursche en is bijna 4 kilometer lang en op het breedste punt zo’n 700 meter breed. Bij het landgoed horen ook nog de biologische tuinderij en de kruidentuin, het koetshuis, restaurant de Mauritshoeve, Stal Arends en een aantal boerderijen in de omgeving.

Landgoed Eyckenstein

Landgoed Eyckenstein

(*) De tekst bij deze foto’s is ontleend aan de website van Eyckenstein

Meer weten over buitenplaats Eyckenstein?

Bekijk ook onze eerdere reportages over

 

Op onder andere de volgende websites kunt u nog veel meer lezen en bekijken over Eyckenstein:

De website van Landgoed Eyckenstein zelf

De website over Utrechtse buitenplaatsen

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.