Wonderschoon Westbroek in de zomer

Westbroek

Wonderschoon Westbroek

Westbroek,  met zijn kerk en zijn molen, zijn voormalig gemeentehuis en zijn prachtige boerderijen, waarvan de tuinen nu vol staan met bloeiende hortensia’s, is een wonderschoon dorp. Het dorp ligt nu rustig tussen de polders en de zodden, maar het heeft een roerige geschiedenis.

Ontginningen

Westbroek is ontstaan uit de ontginningen van de moeras- en veengebieden ten oosten van Utrecht. “De ontginning van Westbroek werd opgedragen aan de Heren van het naburige Zuilen. Westbroek zou dan ook vele jaren verbonden blijven met Zuilen. De ontginning had als basis de Zogwetering langs de Groenedijk. Haaks op de Zogwetering werden sloten gegraven om het veen te ontwateren. In de eerste fase werd het gebied tot de huidige Gageldijk ontgonnen. De huizen waren van hout en konden gedemonteerd worden om vervolgens verplaatst te worden naar de volgende dwarsdijk. Tijdens de tweede fase werd de huidige Westbroekse Binnenweg bereikt. In die tijd werd de Gageldijk de Oude Weg genoemd. In de derde fase werd de huidige Kerkdijk bereikt. De dijk heette toen Westbroekse Dijk, en de huidige Westbroekse Binnenweg heette de Oude Dijk. De nederzetting had zijn definitieve plaats gevonden en van hieruit werd in de vierde fase het laatste deel ontgonnen tot aan de grens met het graafschap Holland.” (www.wikipedia.nl)

De kerk van Westbroek

Op de foto hieronder de N.H. kerk van Westbroek met zijn karakteristieke toren die je al van verre ziet. Met de bouw van de kerk is al in 1467 begonnen.

Op 26 december 1481 vond de slag bij Westbroek plaats. Het was een van de laatste veldslagen tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten en het was een bijzonder gewelddadige strijd. Westbroek werd platgebrand en geplunderd, maar de kerk bleef gespaard. Alle inwoners werden vermoord behalve de kraamvrouwen. (www.wikipedia.nl)

De kerk gezien vanaf de Westbroekse zodden in het licht van de namiddag.

Wonderschoon Westbroek

De kerk gezien vanaf de Westbroekse zodden in het licht van de namiddag

Het voormalig gemeentehuis

“Het markante pand, met een knipoog naar de neo-renaissanti-sche bouwstijl en een schilddak met zwart Hollandse pannen, stamt uit 1880. Uit oude archief stukken blijkt dat het gebouw destijds voor 2.000 gulden van H. van Oostrum is gekocht. De nieuwe eigenaresse, de weduwe F. Baronesse van Tuyll van Serooskerken van- Zuylen, geboren Van Weede Ambachtsheer, heeft het pand waarschijnlijk voor nog eens 4.500 gulden laten verbouwen en als gemeentehuis laten inrichten om het – vervolgens aan de toen nog zelfstandige gemeente Westbroek cadeau te doen. De erkentelijke danktekst op de gevelsteen, rechts naast de deur, getuigt hier nog van. Evenals de tekst boven de deur (‘De Vreeze des Heeren is het beginsel der wijsheid’) die naar de belangrijke taak verwijst die een gemeenteraad ook toen al werd toegedicht.” (www.veenpers.nl)

Westbroek

Voormalig gemeentehuis Westbroek

Wonderschoon Westbroek

Boerderij met hortensia’s: een plaatje!

Wonderschoon Westbroek

Korenmolen De Kraai

Wonderschoon Westbroek

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.