Donkere wolken pakken samen boven Dudoks Zwarte Doos

Donkere woken pakken samen boven Dudoks Zwarte Doos

Iedereen kent ze. De uit gele baksteen opgetrokken flats aan de Julianalaan, waarin woningen, de Bilthovense apotheek en een huisartsenpraktijk zijn gevestigd. Samen met Bilthoven Centraal, oftewel de Zwarte Doos, waarin tegenwoordig de Bilthovense boekhandel domicilie houdt, vormen ze het door de beroemde architect W.M. Dudok ontworpen Julianacomplex. Op de hoofdfoto: Dudoks Zwarte Doos met daarachter de Julianaflat.

Dudoks Julianacomplex verwelkomt treinreiziger

Sinds het eind van de jaren 50 van de vorige eeuw maakt het door Dudok ontworpen Julianacomplex deel uit van het centrum van Bilthoven. Wie vanuit Utrecht aankomt met de trein ziet het liggen. Het is inmiddels een vertrouwd beeld geworden. Maar dit gaat veranderen.  Tenminste, daar lijkt het nu op.

Dudoks Zwarte Doos

In haar heldere artikel over Dudok in De Bilt, meldt Dr. Hazelzet over de ‘zwarte doos’: “Het lage stationsgebouw kreeg een lage tegenhanger in de ‘zwarte doos’ waar nu de Bilthovense Boekhandel is gevestigd. Destijds was in dit met zwart geglazuurde baksteen beklede winkelpand een van de eerste supermarkten van Albert Heijn gevestigd. Tevens werd er een VVV-kantoor ondergebracht en in het souterrain was een fietsenkelder voor NS-reizigers, nuttige functies dus.” (Dudok in De Bilt, 2012)

Een voornaam aanzien

“Maar niet alleen functionaliteit stond architect en opdrachtgever voor ogen. Volgens de toelichting moest het hele flatcomplex, dat schuin tegenover het station zou komen te liggen, aan het centrum van Bilthoven ‘een voornaam aanzien’ geven. Door het voor Dudok zo kenmerkende spel van ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes, oprijzend vanuit uit het stationsgebied en door de ritmische afwisseling van ramen en balkons moest een ‘waardige bebouwing’ worden geschapen.” (Dudok in De Bilt, 2012)

Vrolijk, modern en intiem

“De gele baksteen tenslotte moest aan het complex een vrolijke kleur geven. Architect Willem Marinus Dudok en projectontwikkelaar Johan Matser zijn er een halve eeuw geleden in geslaagd Bilthoven een modern gezicht te geven met behoud van het intieme dorpse karakter.” (Dudok in De Bilt, 2012)

Dudoks Zwarte Doos

De Zwarte Doos – waarin eerder Albert Heijn en tegenwoordig de Bilthovense Boekhandel is gevestigd – en de Julianaflat

Dudoka Julianaflat

Julianaflat met de mooie voortuin

Onderin de andere flat zijn nu Apotheek en Huisartsenpraktijk Bilthoven gevestigd

Dudok Julianacomplex

In 2009 is in verschillende plannen opgenomen dat op de plek van Bilthoven Centraal (het kopgebouw van het Julianacomplex aan de Julianalaan 1, oftewel Dudoks Zwarte Doos) een poortgebouw moet komen. Dit betekent dat Dudoks Zwarte Doos gesloopt zou moeten worden.

Op 21 juli jl meldt De Vierklank het volgende:

“In 2015 heeft het college van de gemeente De Bilt het verzoek om het Julianacomplex in Bilthoven als gemeentelijk monument aan te wijzen, afgewezen. De Vereniging van Eigenaren Julianaflat II heeft een bezwaarschrift ingediend tegen dit besluit. De onafhankelijke bezwarencommissie heeft aan het college geadviseerd om de bezwaren gegrond te verklaren. Het college heeft nu besloten dat advies naast zich neer te leggen.” (www.vierklank.nl)

Wie vanuit Utrecht met de trein komt, zal straks mogelijk iets heel anders te zien krijgen……

Meer weten over Dudok in De Bilt en de bouwplannen van de gemeente?

Een artikel in de Vierklank van 21 juli jl  inspireerde ons tot het maken van foto’s van Dudoks Julianacomplex aan de Julianalaan in Bilthoven. Zie: www.vierklank.nl

Historische Kring d’Oude School heeft in het blad De Biltse Grift in december 2012 een bijzonder interessant artikel gepubliceerd over Dudok in De Bilt. Dit artikel is geschreven door Dr. C.W.M.Hazelzet. Klik hier om dit artikel te lezen.

Regio TV De Bilt besteedde in januari 2016 aandacht aan de plannen van de gemeente en de bezwaren die daartegen geuit zijn door bewoners en eigenaren van het complex alsmede door het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie. Klik hier om dit te bekijken.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Gemeente wijst Julianacomplex aan als monument - DeBiltinBeeld.nl
    22 maart 2018 op 17:00

    […] Bekijk ook ons eerdere reportage over Dudok’s Julianacomplex “Donkere wolken pakken samen boven Dudok’s zwarte doos“ […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.