Huize Persijn te Maartensdijk

Huize Persijn Maartensdijk

Huize Persijn Maartensdijk

In de hoek van de Achterweteringseweg en de Tolakkerweg bevindt zich Huize Persijn. Een huis met een bijzondere naam, dat onze nieuwsgierigheid prikkelde. We namen er een kijkje.

Huize Persijn (*)

De naam van dit buitenhuis stamt af van de stichter, Adriaan van Persijn (1610-1655). Voor zijn landgoed koos hij een zandrug op de overgang van de Heuvelrug naar het veenweidegebied. In 1668 wordt melding gemaakt van de verkoop van de grond aan zijn weduwe Sophia van Vermeer. In 1721 wordt via vererving de familie Van Hengst de eigenaar. Van Hengst laat de hofstede Persijn tot een riante buitenplaats verbouwen. De landerijen strekten zich in noordelijke richting uit tot aan het Gooi. Het parkbos kreeg al spoedig de naam Hengstebos. De familie bleef tot 1919 eigenaar. Daarna kwam het in handen van houthandelaren die een groot deel van het bos kapten. In 1946 trok de Stichting Opbouw in het pand en sinds 1982 wordt het huis gebruikt door het Orthopedagogisch Project Leefeenheden. Onlangs is het pand aangekocht door een tandarts.

Het huidige witgepleisterde huis dateert uit 1878 en staat in een landschapspark, dat als groene enclave in het open poldergebied van Westbroek ligt. De zeven vensters brede oostgevel heeft een uitgebouwde koepelkamer over de beide verdiepingen. Vanuit de veranda en het balkon had men een fraai uitzicht op de Heuvelrug. De zuidgevel bood zicht op de Utrechtse Dom. Bij Persijn hoort nog een portierswoning uit omstreeks 1849 en een koetshuis uit 1878. Het eind 18de-eeuwse park is omstreeks 1870 door Hendrik Copijn opnieuw ingericht in late landschapsstijl.

Huize Persijn Maartensdijk

Huize Persijn Maartensdijk

Onlangs werd Persijn op Funda te koop aangeboden. Het schijnt inmiddels verkocht te zijn aan een tandarts. Leuk detail dat we op de website van Funda aantroffen: Huize Persijn heeft 78 kamers!

(*) De tekst bij deze foto’s is ontleend aan de website ‘Utrechtse buitenplaatsen’.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.