Nacht van de Buitenplaats: De nacht van Eyckenstein

Nacht van Eyckestein

Nacht van de Buitenplaats Eyckenstein te Maartensdijk

In de Nacht van de Buitenplaats (afgelopen zaterdag 10 september) bezoeken we Eyckenstein aan de Dorpsweg in Maartensdijk. Na enig wachten komt Mietje aangerend. Zij is helemaal van slag…… Lees verder om te weten te komen wat wij beleefd hebben tijdens de Nacht van Eyckenstein…….

De Nacht van Eyckenstein: Mietje is helemaal van slag

Mietje is helemaal van slag omdat haar man de afgelopen nacht in het bos in elkaar is geslagen! Wie doet nou zoiets?

Mietje brengt ons naar de plek in het bos waar de eigenaar van de buitenplaats, Heer Eyck van Zuylichem, op ons wacht. Hij heeft heel wat te vertellen!

Nacht van Eyckestein

“Dank je Mietje, je kunt gaan”

Heer Eyck van Zuylichem

Heer Eyck van Zuylichem is de eigenaar van het landgoed waar hij zomer en winter woont. Hij is bovendien burgemeester van Maartensdijk.

Nacht van Eyckestein

Eyck van Zuylichem leidde ons rond

Onder leiding van Heer Eyck van Zuylichem maken we een wandeling over het landgoed. Ondertussen vertelt de heer honderduit.

Nacht van Eyckestein

De Nacht van Eyckenstein: wandelen onder leiding van heer Eyck van Zuylichem

Jaagpad en trekvaart

We wandelen ook over het Jaagpad langs de trekvaart (die tegenwoordig meestal droog staat). Heer Eyck van Zuylichem vertelt dat hij heel wat duiten heeft uitgegeven om deze vaart te laten graven.

Zand, leem en …… juist!

De grond van het landgoed bestaat voor een deel uit zand en leem. Nu heeft men in Utrecht veel behoefte aan zand en leem. Dat wordt namelijk gebruikt om huizen mee te bouwen. Huizen van steen, die alleen rijke mensen zich kunnen permitteren. De uitdrukking “steenrijk” verwijst daar nog naar. Heer Eyck van Zuylichem vertelt dat hij de trekvaart heeft laten graven om het zand en leem van achter uit het landgoed naar de vaart aan de voorkant te kunnen vervoeren. Vandaar gaat het dan verder over water naar Utrecht. Nu is het natuurlijk zonde om de boten na aflevering leeg te laten terugvaren. Maar ja, wat heeft men nu in een stad om boten mee te vullen? Welnu, daar was toch snel iets op gevonden. Al die mensen op een kluitje in de stad produceren namelijk samen heel wat ……… eh juist, dat dus.

En daarmee werden de boten gevuld. De lading werd verspreid over het land waardoor het steeds vruchtbaarder werd en de boerenbevolking welvarender.

Nacht van Eyckestein

De Nacht Eyckenstein: wandelen op het jaagpad langs de trekvaart

Gespuis

Nu is het natuurlijk wel zo dat al dat welvaren heel wat gespuis aantrekt, aldus heer Eyck van Zuylichem. Vandaar ook dat we soms lichtjes in het bos zien. Juist daarom was de knecht, de man van Mietje, eigener beweging ‘s nachts het bos ingegaan. Hij wilde achterhalen wat er daar ‘s nachts nu eigenlijk gebeurde. Daar zag hij mensen met kruiwagens in de weer. Maar voor dat hij er iets van kon zeggen, was hij al neergeslagen. Zo hebben ze hem gevonden in het bos, de volgende dag.

Wolven!

Heer Eyck van Zuylichem vraagt ons om onderweg goed te letten op sporen, sporen van kruiwagens of bandieten. Ook moeten we waken voor wolven. Die lopen hier namelijk ook rond.

Nacht van Eyckestein

De Nacht Eyckenstein: pas op voor wolven!

Reus omgezaagd

Heer Eyck van Zuylichem laat ons ook een enorme omgezaagde boom zien. Die moest helaas   omgezaagd worden aangezien hij vol groeide met schimmels en elfenbanken, wat betekent dat het wortelgestel van deze reus niet langer pluis is en dat de boom moest worden omgehaald voor dat deze bij een storm zou omwaaien.

Nacht van Eyckestein

De Nacht van Eyckenstein: een omgezaagde reus

Opgelucht

Aan het eind van de wandeling verlaten we opgelucht het landgoed. Gelukkig zijn we niet overvallen of neergeslagen door bandieten. En ook de wolven hebben ons met rust gelaten……

De Nacht van de Buitenplaats is een tweejaarlijks evenement van Landschap Erfgoed Utrecht. Dit jaar werd het voor de derde keer georganiseerd.  Onder deze link kunt u er meer over te lezen.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2019 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.