Blauwkapel: een verborgen oase (net over de grens)

Blauwkapel

Blauwkapel een gehucht net over de grens  in de gemeente Utrecht

Blauwkapel is een gehucht in de gemeente Utrecht, net over de grens van de gemeente De Bilt. Het dankt zijn naam aan de kapel die daar in 1451 werd gebouwd. In deze  kapel werden het plafond en de wanden blauw geschilderd. Blauwkapel maakt tegenwoordig deel uit van Fort Blauwkapel. Hoewel dit complex ligt ingeklemd tussen spoorwegen en snelwegen blijkt het, eenmaal daar, een oase van rust te zijn. 

Fort Blauwkapel is een rijksmonument en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het fort bevinden zich, omgeven door bastions en wallen en geschaard rond een kerkje, een woonkern en twee oud-militaire gebouwencomplexen: een bomvrije kazerne en een militaire barak uit 1883. In het noordwestelijke deel van het fort vind je wandelpaden, een picknickplaats en een steiger langs het water. Het oostelijke deel is alleen met een gids te bezoeken. Gilde Utrecht verzorgt het hele jaar door rondleidingen waarbij je in 1,5 uur over de flora, fauna en historie van het fort leert.

15e eeuws kerkje

Het schattige 15de eeuwse kerkje raakte vanaf 1943 in onbruik. De kerk werd in 1957 door de Stichting Vrienden van Blauwkapel gekocht en met overheidssteun gerestaureerd. De Vereniging van Vrienden van Blauwkapel organiseert kerkdiensten én culturele activiteiten in het kerkje. Blauwkapel is een oecumenische kerk voor mensen die letterlijk en/of figuurlijk onderweg zijn.

Blauwkapel

15e eeuws kerkje

Fort Blauwkapel

Fort Blauwkapel werd gebouwd tussen 1818 en1821  om het bestaande dorp heen, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1960 verloor het fort zijn militaire functie. Een deel is nu in gebruik door een scouting-groep.

Militaire barak

De voormalige militaire barak is in 2005 na een casco renovatie door SWK030 aangekocht van de gemeente Utrecht. Het Rijksmonument werd daarna inwendig verbouwd tot theaterlocatie voor Growing Up in Public die op tijdelijke basis al sinds 1997 van het pand gebruik maakte. Het gebouw huisvest sindsdien een kleine theaterstudio met lichtgrid en een zitcapaciteit van ca. 60 stoelen, een tweede repetitiezaal, kostuumzolder, foyer, kantoor- en opslagruimten. Vanaf 2009 werd Fort B gehuurd door Jeugdtheater Het Lab en sinds de zomer van 2012 maakt de faculteit Theater van de Hogeschool van de Kunsten gebruik van deze accommodatie.

Blauwkapel

De militaire barak wordt nu gebruikt door de faculteit Theater van de Hogeschool van de Kunsten

Blauwkapel

De gerestaureerde militaire barak

Ook gewoon een mooi dorpje

Blauwkapel is ook gewoon een mooi dorpje.

Blauwkapel

Ook gewoon een mooi dorpje

Monumenten

Er staan enkele rijksmonumenten en er is zelfs een kleine nieuwbouwwijk.

Blauwkapel

Dit herenhuis met rechte gevellijst en zadeldak in topgevels eindigend is een rijksmonument

Blauwkapel

Ook dit huis met rietgedekt zadeldak is een rijksmonument

Tankversperringen

Aan de rand van het fort zien we nog tankversperringen.

Blauwkapel

Tankversperring bij de ingang van het fort

De tekst bij deze foto’s is ontleend aan de volgende websites:

www.swk030.nl

www.bezoek-utrecht.nl

www.stellingvanutrecht.nl

www.onderwegkerkblauwkapel.nl

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.