Erkenning Rechtvaardige onder de Volkeren voor familie Bakker

Erkenning Rechtvaardige onder de Volkeren voor familie Bakker, overhandigd door de Ambassadeur van Israël van Ferdinand Bakker namens zijn wijlen ouders

Op woensdag 14 december heeft de heer Ferdinand Bakker namens zijn wijlen ouders de erkenning en bijbehorend certificaat en penning Rechtvaardige onder de Volkeren in ontvangst genomen voor de inzet van zijn ouders om Joodse vluchtelingen te behoeden voor deportatie in de Tweede Wereldoorlog.

Ferdinand Lodewijk Bakker (1884 – 1977) en zijn vrouw Maartje Grietje Kuiper (1892 – 1985) hebben tijdens de Holocaust de uit Duitsland gevlucht Joodse Helmut Hugo Emil Kalb onderdak geboden met risico voor hun eigen leven. Daarnaast hebben ze ook onderduikadressen geregeld voor enkele vrienden van Helmut. Toen het ook op de boerderij van de familie Bakker te gevaarlijk werd, hebben ze een nieuwe onderdak plek gevonden voor Helmut bij vrienden, de familie Steenbergen, in Amsterdam.

Voor hun inzet is de familie Bakker nu geëerd door de staat Israël. Yad Vashem, de Israëlische instelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffer van de Holocaust en de redders van de Joodse bevolking, kent deze hoge onderscheiding toe aan de familie Bakker met de erkenning ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Yad Vashem

Deze onderscheiding werd tijdens een Yad Vashem-ceremonie overhandigd aan één van de zoons van de familie Bakker die woonachtig in Bilthoven is. De onderscheiding wordt uitgereikt door de Ambassadeur van Israël de heer Aviv Shir-On en toegekend door Yad Vashem, World Holocaust Center, Jerusalem.

Een nazaat van de overlevenden van de familie Kalb vertelde vol vuur en passie over de heldendaad van de familie Bakker

Ook leerlingen van de Groen van Prinstererschool waren aanwezig

Ook rabbijn Yanki Jacobs sprak woorden van waardering voor wat de familie Bakker had gedaan

Prachtige muziek werd ten gehore gebracht, met Imogen Eve op viool en op harp Michela Amici

de Ambassadeur van Israël de heer Aviv Shir-On

Een gedicht werd voorgelezen door Sofie en Inte, leerlingen van de Groen van Prinstererschool

De hoogste Israëlische onderscheiding werd door de heer Ferdinand Bakker namens zijn wijlen ouders in ontvangst genomen

Ferdinand Bakker vertelde over die tijd

Ferdinand Bakker omringd door de Ambassadeur, Rabbijn Yanki Jacobs en Burgemeester Bas Verkerk

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.