Nieuwjaarsreceptie gemeente De Bilt

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Bas Verkerk tijdens de Nieuwjaarsreceptie

Gisterenavond vond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente De Bilt plaats in de Mathildezaal van het gemeentehuis. Burgemeester en wethouders ontvingen de gasten en wensten hen een gelukkig en zinvol nieuwjaar. Burgemeester Bas Verkerk hield zijn nieuwjaarstoespraak. 

In de toespraak haalde de burgemeester vele belangrijke punten aan, zowel schokkende- als ingrijpende gebeurtenissen, maar ook plezierige zaken, zoals de bijzondere sportprestaties van sporters uit de gemeente. Maar ook de prijs voor Samen voor De Bilt voor de ‘Mooiste Match van Nederland’, en het predicaat ‘Excellente School’ voor Basisschool de Nijepoort. Verder richtte Verkerk zich op 2017, waar hij diverse zaken besprak, memoreerde en aankondigde.

De burgemeester eindigde zijn toespraak met het uitspreken van de wens dat we met elkaar kunnen zorgen dat De Bilt een plek is en blijft waar iedereen met plezier en trots kan wonen en leven en hij wenste ons allen een gezond en gelukkig 2017 toe.

Een verkorte versie van de toespraak treft u onderaan dit bericht aan.

Regio TV De Bilt maakte een reportage van de nieuwjaarsreceptie.

Nieuwjaarstoespraak waarnemend burgemeester Bas Verkerk

Nieuwjaarsreceptie

Diverse passages waren doorspekt met een flinke dosis humor

Nieuwjaarsreceptie De Bilt 2017

Een delegatie van de Brandweerharmonie zorgde voor de muzikale omlijsting

Veel goede wensen en korte gesprekken

Dé gelegenheid om wethouder Hans Mieras even persoonlijk te spreken

De inwendige mens werd dit jaar verzorgd door Keurslager Van Middelaar

Even een burenonderonsje. Rechts de nieuwe dominee van de Centrumkerk Harold Oechies

En natuurlijk even een big-smile naar de camera

Ruud van de WVT in gesprek met Pauline van het Weeshuis van de Kunst

Ook de burgemeester hiel menig persoonlijk gesprek tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst

Burgemeester Bas Verkerk en zijn vrouw geïnteresseerd in de Utrechtse bier Stapzwan, waarvan de ontwikkeling in Bilthoven plaatsvindt.

Meer foto’s van de nieuwjaarsreceptie bekijken? KLIK hier.

Nieuwjaarstoespraak waarnemend burgemeester Bas Verkerk:

“Beste Biltenaren, Bilthovenaren, Groenekanners, Westbroekers, Hollandsche Radingers, en Maartensdijkers,

Aan het begin van 2017 heet ik u allen van harte welkom op deze bijeenkomst waar we met elkaar het glas mogen heffen op de start van een nieuw jaar.

De jaarwisseling is, op enkele kleine incidenten na, in goede sfeer verlopen. Een woord van dank aan iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd: politie, brandweer en hulpverleners <applaus> maar ook alle inwoners die het met elkaar tot een fantastisch feest hebben gemaakt <applaus>.

Ik blik graag nog even met u terug op 2016

We kunnen stellen dat het een bewogen maar goed jaar is geweest. Toen ik eind september aantrad als waarnemend burgemeester, kreeg ik gelijk te maken met de nodige bestuurlijke veranderingen. Kort na het afscheid van burgemeester Arjen Gerritsen ontstond een lastige situatie toen wethouder Jolanda Van Hulst aftrad. Uiteindelijk kwamen de ‘coallerende’ partijen tot een nieuw akkoord met Beter De Bilt en op 3 november werd Ebbe Rost van Tonningen geïnstalleerd als wethouder.

Begin maart werden we opgeschrikt door de dood van Koen Everink. Hij werd op brute wijze vermoord in zijn woning in Bilthoven. Veiligheid is nooit vanzelfsprekend, zelfs niet in onze relatief rustige gemeente. Mensen staan elkaar naar het leven. Met afschuw denken we terug aan de aanslagen in België, Frankrijk en elders in de wereld. Toch kunnen we ons niet laten regeren door angst. Extremisten mogen geen voet aan de grond krijgen. Met elkaar moeten we opstaan tegen het geweld, waar onschuldige mensen dagelijks het slachtoffer van zijn.

Op economisch gebied is in 2016 een mooie stap gezet. In mei hebben we als gemeente een intentieverklaring ondertekend met Bilthoven Biologicals, de provincie Utrecht en Stichting Utrechts Science Park. We hebben afgesproken om op het gebied van Life Science & Health nog intensiever te gaan samenwerken en Utrecht Science Park Bilthoven als satelliet van De Uithof sterker neer te zetten. Met het uitstekende vestigingsklimaat voor bedrijven hebben we als De Bilt iets unieks te bieden. Als gastheer voor onder andere het KNMI bieden wij ruimte aan bedrijven die wetenschappelijke en technologische kennis naar de praktijk vertalen. Innovatie op dit gebied wordt een steeds belangrijker pijler in de ontwikkeling van de economie. Hoe mooi is het dat wij daar als ‘Climatetown’ een grote rol in kunnen spelen.

Met veel plezier en trots wil ik hier een aantal sportprestaties noemen.

Op het nationale Cruyff Courts toernooi heeft het meisjesteam van de Groen van Prinstererschool de tweede plaats behaalt!

Dames 1 van SCHC (Stichtse Cricket en Hockeyclub) werd tweede bij het Europese kampioenschap voor clubteams.

En tijdens de Olympische zomerspelen in Rio hebben maar liefst drie dames van SCHC met het Nederlands team de zilveren medaille binnen gesleept.

Maar niet alleen op sportgebied zijn er mooie prestaties geleverd:

Basisschool de Nijepoort in Groenekan kreeg het predicaat ‘excellente school’. Een prachtige bevestiging voor leerkrachten, leerlingen, bestuur en ouders dat zij het heel goed doen!

En door het hele jaar zijn er veel mooie activiteiten georganiseerd voor inwoners, mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die actief zijn in onze gemeente.

‘Samen voor De Bilt’ won de prijs ‘Mooiste Match van Nederland’. Tijdens het Maatschappelijk Diner werd afgesproken dat een groot aantal organisaties en instellingen zich gaat inzetten om 15 statushouders aan het werk te helpen, zodat zij nog beter kunnen integreren. Daarmee werd weer eens duidelijk hoe groot de maatschappelijke betrokkenheid is in onze gemeente.

Datzelfde zien we ook bij het bewonersinitiatief Essenhuis. Omwonenden van het voormalige gezondheidscentrum aan de Essenkamp in De Bilt hebben een plek gemaakt voor de huisvesting van 20 statushouders. Met elkaar helpen zij de nieuwe buurtbewoners op weg; met praktische zaken en het leren van de Nederlandse taal. Maar ook door hen een luisterend oor te bieden, waardoor mooie gesprekken ontstaan tijdens de gezamenlijke maaltijden.

En dan het nieuwe jaar 2017.

In de korte tijd dat ik hier waarnemend burgemeester ben, ben ik mij al snel thuis gaan voelen. Maar ik verwacht dat ik in mei plaats mag maken voor een nieuwe burgemeester. Bijna 400 inwoners hebben aangegeven wat zij graag zien in een nieuwe burgervader of –moeder. En in totaal hebben 20 kandidaten interesse getoond.

Ook in de buitenruimte gaat er het één en ander veranderen het komende jaar. Zo wordt de aanleg van de onderdoorgang onder het spoor bij de Leijenseweg afgerond, verwachten we dat er nog deze maand duidelijkheid komt over een nieuw zwembad en worden er belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van het centrum. Een twee weken geleden is onder grote belangstelling het eerste ontwerpen voor de inrichting van het Vinkenplein gepresenteerd waarmee we een mooie nieuwe ‘huiskamer’ voor Bilthoven krijgen.

Ook gaan we samen met woonstichting SSW aan de slag met de bouw van 50 tijdelijke sociale huurwoningen voor starters, spoedzoekers en statushouders. De huisvesting van statushouders en de verplichting die wij hier in hebben, blijft onze aandacht houden. Maar het gaat niet alleen om het realiseren van woonruimte. Deze mensen, die huis en haard ontvlucht zijn, willen we niet alleen een huis, maar ook een veilig thuis bieden. Laten we hen een warm welkom geven in onze gemeente!

Op het gebied van duurzaamheid zet De Bilt goede stappen vooruit. Daarmee gaan we door in 2017. Steeds meer inwoners, organisaties en bedrijven raken betrokken bij dit thema. Organisatie BENG! is daarbij nog steeds een drijvende kracht en samen zorgen we dat ‘De Bilt energieneutraal in 2030’ nog steeds hoog op de agenda staat.

Omgevingswet

In 2019 treedt naar verwachting de nieuwe Omgevingswet in werking. Hoe we straks in de gemeente met de nieuwe wet aan de slag gaan, is nog geen volledig uitgewerkt plaatje. We willen hier samen met betrokken partijen vorm aan gaan geven. Dit gaan we komend jaar onder andere doen aan de hand van een pilot voor het opstellen van een omgevingsvisie voor de kern De Bilt We inventariseren wat de wensen voor het gebied zijn en kijken hoe we de kracht van kunnen behouden en welke ontwikkelingen we in de toekomst mogelijk willen maken om de kern te versterken. Daarbij beantwoorden met elkaar ook de vraag: wat kunnen we als bewoners en gebruikers van het gebied zelf doen, en bij welke zaken hebben we de hulp van de gemeente nodig? Door hierin samen op te trekken, doen we de juiste dingen en krijgen we meer voor elkaar.

Tot slot

Beste Biltenaren, we gaan een nieuw, spannend en uitdagend jaar tegemoet. We koesteren de mooie momenten van 2016 en zien in vertrouwen uit naar wat komen gaat. Laten we met een open en onbevangen blik naar elkaar kijken en in alle oprechtheid met elkaar communiceren. Net als de kinderen die deelnamen aan het schoolontbijt. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat De Bilt een plek is en blijft waar iedereen met plezier en trots kan wonen en leven. Ik wens u, en allen die u lief zijn een gezond en gelukkig 2017!”

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.