Centrumkerk Bilthoven krijgt nieuwe predikant

Harold Oechies

Harold Oechies is de nieuwe predikant van de Centrumkerk in Bilthoven

Vandaag werd tijdens een speciale dienst de nieuwe predikant Harold Oechies door dominee Benedikte Bos verbonden aan de Centrumkerk. In een overvolle kerk en onder een luid applaus werd Harold opgenomen door de leden van de Centrumkerk.

Harold – op z’n Engels uitgesproken – is in Sneek geboren en heeft gestudeerd in Leiden. Na zijn studie is hij naar Zeeuws Vlaanderen verhuisd en was aldaar predikant. Via Walcheren is Harold terecht gekomen in Uithoorn, waar hij de afgelopen elf jaar dominee was. Harold is 50 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen van 11 en 9 jaar.

In ons gesprek liet Harold weten dat hij er veel zin in heeft om samen met Benedikte Bos de zorg voor de wijkgemeente Centrumkerk op zich te nemen. Benedikte en Harold willen er bovendien voor iedereen zijn, gelovig of niet, wel of geen lid van de kerk. “Wij willen dienstbaar zijn voor de hele samenleving. Als er ingrijpende zaken gebeuren in de maatschappij of in iemands leven, willen wij een plaats bieden om het verdriet of angst een plek te geven. Na de aanslagen van de afgelopen tijd hebben we dan ook spontaan de kerk open gezet en een dienst gehouden. Op deze manier willen wij onze verantwoordelijkheid nemen ook voor degenen die niet elke zondag de kerk bezoeken.”

Preek van de leek

Vanuit Uithoorn neemt Harold het idee van de Preek van de Leek mee naar Bilthoven. Harold: “Ik wil graag mensen een podium geven om op de zondagmiddag een preek te verzorgen uit hun eigen ervaring en beleving. Hun Bijbelverhaal te vertellen en dat te verbinden aan wat zij in het dagelijks leven doen of aan een bijzonders ervaring. Bijvoorbeeld als ze hulp hebben geboden aan de bevolking in door rampspoed of hongersnood getroffen streken. Natuurlijk met het zingen van door hen gekozen liederen, waardoor er verbinding ontstaat.” Met dit initiatief willen de beide predikanten een nieuw publiek aanspreken en zo nog meer de verbinding zijn in de samenleving.

Oost – West

De pastorale zorg is bij de komst van Harold Oechies verdeeld in oost en west. Benedikte neemt het westelijke gedeelte van de Soestdijkseweg voor haar rekening en Harold het oosten. “Op deze manier hebben wij de pastorale zorg op een mooie manier verdeeld,” aldus beide predikanten. Harold: “Ook belangrijk is dat wij in samenwerking met de welzijnsorganisaties een rouwgroep willen opzetten. Wij hebben ervaren dat het heel belangrijk is dat je rouw deelt met lotgenoten. Het kan het verlies van een dierbare zijn, maar ook het verlies van werk kan voor velen een traumatische ervaring van verlies zijn. Ook voor hen willen wij er zijn. Onze ervaring is dat mensen in een dergelijke groep weer opbloeien, omdat hun verdriet een plek krijgt en omdat ze dit kunnen delen.”

Het hoeft verder geen betoog, dat beiden er veel zin in hebben en dat wij dit zeker gaan merken.

De kerk was zo vol, dat er voor de predikanten snel klapstoelen werden gehaald

In een overvolle kerk opende dominee Benedikte Bos de kerkdienst

Harold Oechies

Op bijzondere wijze verbond dominee Benedikte Bos de nieuwe predikant Harold Oechies aan de Centrumkerk

Onder luid applaus maakte de gemeente duidelijk dat ze erg blij zijn met de komst van Harold Oechies

Harold verzorgde verder de dienst en startte met aandacht voor de kinderen

De kinderen heette op hun beurt de dominee welkom met een heuse appelboom met persoonlijke berichten

De kerkleden kwamen allemaal even langs om Harold te feliciteren en kennis te maken met zijn vrouw en twee kinderen

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

2 Reacties

 • Reageer
  Benedikte L. Bos
  29 januari 2017 op 18:50

  Hans, wat een mooie reportage. Treffende beelden bij goed gekozen woorden, dank! Benedikte

  • Reageer
   Harold Oechies
   3 februari 2017 op 16:12

   Beste Hans, mijn complimenten voor je werk!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.