Westbroek Ontmoet: Topverhaal over Zodden en Taartpunten

Ontmoet

Westbroek Ontmoet met Bert van der Tol

Bert van der Tol was vandaag de spreker tijdens Westbroek Ontmoet. Bert is in het dagelijks leven veehouder en conservator van het streekmuseum Vredegoed. Hij vertelde een boeiend verhaal over de natuurontwikkelling in het gebied tussen Westbroek, Tienhoven en Maarssenveen.

Bert vertelde over heden en ook verleden, zoals over de ruzie tussen Tienhoven en Maarssenveen, die Tienhoven uiteindelijk na een rechtsgang van 10 jaar won. Dit speelde zich allemaal af in de 16e eeuw. Toch zijn de gevolgen van beslissing nog tot op de dag van vandaag te zien als een ‘Taartpunt’ in het landschap. Alle sloten moesten gegraven worden naar een in het landschap opgestelde paal als richtpunt. Bert toonde een luchtfoto van het gebied waarin deze waaier uitstekend te zien is.

Eeuwenoude moerasbossen

Ook vertelde hij verhalen over de petgaten, legakkers, het trilveen, de zodden, de eeuwenoude moerasbossen (vermoedelijk ontstaan rond 1200), het Noorderpark en over ruilverkaveling en ontginning. In dit gebied zijn uiteindelijk drie sectoren aangewezen. Een sector voor intensievere recreatie, een sector voor natuur met mogelijkheden voor wandelen en fietsen en een sector voor agrarische bedrijven.

Trilveen

Het meest interessante gebied is de sector voor de natuur. Hier gebeurt verreweg het meeste. Veel van het originele gebied was overwoekerd door bomen of was grasland. Door het weghalen van de toplaag – het veen – ontstaat er ondiep water, waar later het trilveen op ontstaat. In de loop van decennia wordt dit dan een moerasbos. Bert vindt persoonlijk het trilveen het meest interessante stadium. Dit gaan we dan ook steeds meer aantreffen in bijvoorbeeld de Westbroekse Zodden.

Planten en dieren

Het doel van al deze werkzaamheden is om weer een origineel stuk natuur terug te krijgen. Doordat de toplaag ofwel de mest weg is, wordt de grond arm. Dit trekt bepaalde plantensoorten aan. Bovendien komen er weer vogelsoorten voor die al decennia lang weg waren zoals de Roerdomp en de Purperreiger. Ook de Snor is weer te horen. Het vogeltje spotten blijkt lastig, vertelt Bert.

Veel informatie

Het was een bijna twee uur durend verhaal dat bleef boeien. Veel informatie over het gebied en de geschiedenis, met tal van foto’s ter illustratie.

De volgende Westbroek Ontmoet is op dinsdag 7 maart 2017 aanvang 14.30 uur. Deze keer gaat Westbroek Ontmoet virtueel de lucht in met een luchtballon.

Meer informatie over het streekmuseum Vredegoed www.vredegoed.nl.

Een al eerder verschenen bericht op DeBiltinBeeld over het Bert Bos pad is hier te lezen.

Weer veel aandacht voor deze inleiding

Even een bakkie met een babbel tussendoor

Westbroek Ontmoet Karien Scholten

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.