Projectbezoek gedeputeerde aan eerste energieneutrale flatgebouw

Projectbezoek

Beide flats in één shot tijdens het projectbezoek

Vandaag bracht gedeputeerde van de Provincie Utrecht Pim van den Berg een projectbezoek aan de twee flats van Woonstichting SSW aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg in De Bilt. Samen met wethouder Anne Brommersma en een tal van verantwoordelijke voor de renovatie van beide flats, kregen zij een goed beeld welke maatregelen er zijn genomen.

Nul-op-de-meter

Comfortabeler wonen en lage energielasten. Dat was het doel van de ingrijpende renovatie van woningen van Woonstichting SSW aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg in De Bilt. En dat is goed gelukt: aan de Van Houtenweg staat nu zelfs het eerste flatgebouw in de provincie met Nul-op-de-meter. De werkzaamheden zijn vorig jaar uitgevoerd en het resultaat is zelfs aan de buitenkant zichtbaar. Want beide flatgebouwen kregen ook een nieuwe, frisse aanblik.

Van energielabel ‘F’ naar ‘Nul-op-de-meter’ en label ‘A’

De 28 portieketageflats aan de Van Houtenweg, gebouwd in 1962, hadden een gemiddeld energielabel ‘F’. Na de renovatie kregen ze het predicaat ‘Nul-op-de-meter’. Omdat de installaties in de woningen en op het flatgebouw net zoveel energie genereren als ze verbruiken. Dit was onder meer mogelijk door 266 zonnepanelen te plaatsen op het dak. Verder kregen de woningen driedubbel glas, individuele balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning, collectieve warmtepompen en een warme jas van een dik pak isolatie.

Projectbezoek

Flatgebouw Mr. Samuel van Houtenweg van energielabel ‘F’ naar ‘Nul-op-de-meter’ en label ‘A’

De 36 appartementen in het flatgebouw aan de Van Erpweg werden gebouwd in 1972. De bouwkundige kwaliteit van de woningen was matig en de woningen behaalden ook een gemiddeld energielabel ‘F’. Om technische en financiële redenen kon de renovatie van dit flatgebouw helaas niet geheel energieneutraal uitgevoerd worden. Wel gingen de woningen van energielabel ‘F’ naar label ‘A’. Daarvoor werden ingrepen gedaan aan de gevels, kozijnen en daken en werd mechanische ventilatie aangebracht. Bij het binnenonderhoud werden de badkamer, keuken en het toilet vernieuwd.

Projectbezoek

Flatgebouw Henrica van Erpweg van energielabel ‘F’ naar label ‘A’

Projectbezoek

Gedeputeerde Pim van den Berg wordt samen met wethouder Anne Brommersma en Bouwe Taverne van BENG! bijgepraat over de technische installaties

Projectbezoek

Pim van den Berg laat zich bijpraten door een bewoner over de renovatie

Primeur

SSW had een primeur: deze renovatie van flatgebouwen is als een van de eerste in Nederland voor een deel van de woningen energieneutraal uitgevoerd.

Jessie Bekkers-Van Rooij, directeur-bestuurder van SSW: “Wij zijn heel trots op dit duurzaamheidsproject. SSW investeert in energiebesparende maatregelen die zorgen voor verlaging van de energielasten van onze huurders. Ook hebben we in dit project veel ervaring opgedaan voor volgende plannen, want duurzaamheid is en blijft komende jaren een focuspunt voor SSW.”

Projectbezoek

Wethouder Anne Brommersma, directeur SSW Jessie Bekkers-van Rooij en gedeputeerde Pim van den Berg

De Verduurzamers

De renovatie is uitgevoerd door De Verduurzamers. Dit ambitieuze samenwerkingsverband van Heijmans, Talen Vastgoedonderhoud, agNOVA architecten en Trecodome zet zich met passie in voor comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. “En daar zijn we zeker in geslaagd met dit project. Met name door een ingenieuze technische oplossing met brandstofcellen voor de warmteopwekkingsinstallatie. De Biltse pilot krijgt zeker navolging, want de overheid wil meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen”, is de reactie van architect Osendarp van De Verduurzamers.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.