Erkenning ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ voor de families Balk-Klumper en Stramrood

De lege stoelen symboliseren de drie personen aan wie postuum de Yad Vashem penning en oorkonde werd uitgereikt

Afgelopen donderdag 16 februari, reikte de Israëlische ambassadeur Z.E. Aviv Shir-On de Yad Vashem penning en oorkonde uit aan de nabestaanden van het echtpaar Jacobus Johannes Albertus en Maria Balk-Klumper en aan de nabestaanden van de heer Johannes Marinus Willem Frederik Stramrood. Hun aanwezigheid bij deze ceremonie werd gesymboliseerd door 3 lege stoelen.

Het echtpaar Balk-Klumper en de heer Johannes Stramrood lieten 16 joden bij hen onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Bilt en Zeist. Tijdens de ceremonie lazen leerlingen van de Julianaschool Bilthoven de namen voor van de mensen die mede door onder te duiken bij het echtpaar Balk-Klumper en de heer Johannes Stramrood, de oorlog konden overleven.

Yad Vashem

Leerlingen van de Julianaschool lazen de namen voor

Burgemeester Bas Verkerk heette alle genodigde welkom namens de gemeente De Bilt. Hij benadrukte dat het zeker in deze tijd belangrijk is om dit soort bijeenkomsten te houden en stil te staan bij de geschiedenis. Hierna gaf hij het woord aan de heer Beesemer.

Karel Beesemer

Karel Beesemer, die als 6 jarige in Bilthoven ondergedoken had gezeten bij de het echtpaar Kees en Betty Boeke de oprichters van de Werkplaats Kindergemeenschap, nam de aanwezige mee in zijn persoonlijke en bewogen verhaal.

Yad Vashem

Karel Beesemer vertelt uit zijn eigen ervaring als onderduiker

Ambassadeur Aviv Shir-On

Ambassadeur Aviv Shir-On haalde in zijn speech aan dat 93% van de Nederlandse Joden werden vermoord tijdens de Shoah. Wereldwijd zijn er op dit moment nog steeds minder Joden dan voor de Tweede Wereldoorlog. Toch waren er tijdens deze donkerste periode van de wereldgeschiedenis ook in Nederland moedige mensen die anderen hielpen ook al liepen zij daarbij zelf gevaar.

Yad Vashem

Ambassadeur Aviv Shir-On

Aviva Nijburg

Voor Jacques Nijburg en 15 anderen waren dit Johannes Stramrood en het echtpaar Balk-Klumper. In een interview met RTV Utrecht vertelde de dochter van Jacques Nijburg, Aviva Nijburg, dat haar ouders, zijzelf en haar dochter zich ervan bewust zijn en dat zij leven mede door de barmhartigheid van Johannes Stramrood.

Op 5 mei ging het gezin Nijburg altijd met bossen bloemen in de auto langs al de gezinnen waar de ouders ondergedoken hadden gezeten. “Mijn vader vertelde dat het geweldige mensen waren. Ze waren heel idealistisch. Ik meen dat ze streng gereformeerd waren en vanuit dat geloof in het verzet gingen,” aldus Aviva Nijburg.

Rabbijn Albert Ringer

De Rotterdamse LJG Rabbijn Albert Ringer richtte zich in zijn verhaal direct op de aanwezige jeugd. Hij vroeg de leerlingen van de Julianaschool zich voor te stellen dat er uit een klas van 35 kinderen slecht 4 na de oorlog nog zouden leven. Hetgeen ongeveer overeenkomt met de 93% slachtoffers waar de ambassadeur over sprak. Gelukkig, zo vertelde hij aan de kinderen, zijn er zelf in de meest donkere tijden mensen die het juiste weten te doen voor mensen in nood. Hierna sprak Rabbijn Ringer samen met zijn vrouw Aviva Nijburg het Kaddish gebed uit. Het Kaddish gebed is het joodse gebed voor de doden, het gebed gaat echter over het leven.

Rabbijn Albert Ringer samen met zijn vrouw Aviva Nijburg

YAD VASHEM

De nabestaanden kregen uit handen van de Israëlische ambassadeur de erkenning Yad Vashem ‘Rechtvaardige onder de volkeren’.

Yad Vashem

De penning behorende bij Yad Vashem

De eretitel ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ wordt gegeven aan niet-Joden, die Joden hielpen onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem, de Israëlische instelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust.

De Nabestaanden van Jacobus Johannes Albertus en Maria Balk-Klumper en van Johannes Marinus Willem Frederik Stramrood ontvingen de erkenning met bijbehorend certificaat en penning in ontvangst voor de inzet van hun  ouders om Joodse vluchtelingen te behoeden voor deportatie in de Tweede Wereldoorlog. De lege stoelen symboliseerden de drie personen aan wie postuum de Yad Vashem penning en oorkonde wordt uit gereikt.

Yad VAshem

Nabestaanden van Jacobus Johannes Albertus en Maria Balk-Klumper namen de erkenning met bijbehorend certificaat en penning in ontvangst

Yad Vashem

Dat gold ook voor de nabestaanden van Johannes Marinus Willem Frederik Stramrood

Op verzoek van de nabestaande van de familie Balk-Klumer legde de leerlingen van de Julianaschool Bilthoven na afloop van de ceremonie 16 bloemen bij het Oorlogsmonument op Jagtlust ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog.

Leerlingen van de Julianaschool Bilthoven leggen bloemen bij het monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog op Jagtlust

Yad Vashem

Achter de stoelen van links naar rechts: de nabestaanden van de heer Johannes Stramrood, Aviva Nijburg dochter van een van de onderduikers bij de heer Stramrood, Rabbijn Albert Ringer, burgemeester Bas Verkerk, de Ambassadeur van Israël de heer Z.E. Aviv Shir-On en de nabestaanden van de familie Balk-Klumper

Meer lezen over het boek dat Karel Beesemer schreef over de tijd als 6-jarige onderduiker KLIK hier

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.