Druk bezochte premiere van documentaire en boek Iris van Haaren

Premiere Iris van Haaren

Afgelopen zondag ging de documentaire “Waarover je niet spreken kan” – een filmportret van de eigentijdse Bilthovense mystica Iris van Haaren – in premiere. Bovendien signeerde Iris haar eveneens zojuist uitgebrachte tweede boek “Stil aan het onbekende water”.

De premiere  werd zeer goed bezocht. Alle bezoekers werden bijzonder hartelijk ontvangen door Iris van Haaren. En dat waren er veel, heel veel!

De theaterzaal van het Lichtruim zat dan ook helemaal vol. Daar werd de documentaire integraal vertoond. Een zeer bijzonder filmportret, waarin niet alleen Iris maar ook vele anderen aan het woord komen over “die andere werkelijkheid”. Onder anderen Prof. Roel van den Broek, cardioloog Pim van Lommel, econoom en astroloog Peter Delahaye (die intussen helaas overleden is) en inspirator Huub Oosterhuis laten hun licht schijnen over Iris’ ervaringen en zetten deze in een breder kader.

In de film komt verder naar voren dat Iris deze film heeft willen maken in de hoop dat deze “een steun kan zijn voor ieder mensenkind”. Iris heeft ook een boodschap aan de mensen: “Niemand is hier voor niets”. Voor veel mensen blijkt Iris’ boodschap ware troost te bieden.

Na afloop van de documentaire kwamen drie sprekers aan het woord. Stijn van der Loo, die de film gemaakt heeft, sprak over het samenwerken met Iris en alles wat het hem gebracht heeft. Pim van Lommel sprak over zijn interviews met mensen die na een hartstilstand een bijna doodervaring hadden gehad en die verhalen vertelden die in veel opzichten overeenkomen met wat Iris ons te vertellen heeft. Prof Roel van den Broek vertelde over het ingewikkelde concept gnosis, illustere voorgangers van Iris en over het feit dat er vele andere mensen zijn, die net als Iris ervaringen hebben (gehad) van “samen te vallen met het al” maar die hier niet over durven of kunnen vertellen.

Tenslotte was er gelegenheid om met elkaar na te praten onder het genot van heerlijke drankjes en  hapjes. Intussen had Iris zich aan een tafel genesteld om haar gloednieuwe tweede boek, “Stil aan het onbekende water” te signeren. Het boek is een bundel gedichten van Iris’ hand, geïllustreerd met (fragmenten van) haar schilderijen. Ook voor haar mooie boek was veel belangstelling.

De premiere was besloten en alleen voor genodigden. Op 18 april kan iedereen de documentaire komen bekijken in Theater Het Lichtruim, Planetenbaan 2, Bilthoven. Kaarten zijn te bestellen via www.kunstenhuis.nl of te koop bij de kassa.

Iris begroet hier Pim van Lommel, die ook in de documentaire optreedt

Bezoekers worden allemaal hartelijk begroet door Iris van Haaren

Er is veel rapport tussen Iris en de mensen die zijn gekomen

En veel stevige omhelzingen. Helemaal rechts Stijn van der Loo, maker van de film

Broer Frank van Haaren was er ook bij

Iris in gesprek met twee bezoekers

Iris gezeten tussen Roel van den Broek (links) en Pim van Lommel (rechts). Beiden treden op in de documentaire

Stijn van der Loo, maker van de film, vertelt het publiek over hoe de documentaire tot stand is gekomen

Iris signeert haar boek “Stil aan het onbekende water”

Iris heeft bij het signeren met iedereen een gesprekje

Premiere Iris van Haaren

De bezoekers praten met elkaar na onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes

Pim van Lommel in gesprek met een van de bezoekers

Druk bezochte premiere van documentaire en boek Iris van Haaren

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.