Brandrode koetjes staan weer lekker buiten

Brandrode koetjes staan weer buiten in het van Boetzelaerpark

De brandrode runderen van zorgboerderij Nieuw Bureveld staan weer lekker buiten. Op landgoed Sandwijck telden we negen koeien en twee kalfjes in de wei. In het van Boetzelaerpark staan nog vier jonge brandrode koetjes. 

Met een achtergrond van prachtige, zeer hoge bomen, Hollandse wolkenluchten en weides vol boterbloemen, zuring en fluitenkruid levert dit beelden op die doen denken aan schilderijen van oude meesters. Kijk maar…..

Het water in het van Boetzelaerpark is onlangs nog aangesloten op het water van de Grift

Onder deze mooie groep bomen is het goed toeven

De kalfjes liggen te slapen tussen de boterbloemen

Deze dames hebben het zwembad ontdekt en zijn lekker aan het chillen

Onder de bomen…

Brandrode runderen in de wei van Sandwijck

Tussen de boterbloemen

Medewerkers op vier poten*

Sinds vorig jaar worden de beheerders van Sandwijck geholpen door een aantal medewerkers op vier poten. Het gaat om zogenoemde brandrode runderen. Brandrode runderen zijn roodbont en behoren tot het Maas-Rijn-IJssel ras. Het is een oud-Hollands ras dat bijna uitgestorven was.

De aanschaf van de runderen is mogelijk gemaakt door een aantal particulieren die zijn aangesloten bij de Werkgroep Sandwijck. In ruil voor de sponsorbijdrage zijn afspraken gemaakt over hoe met de runderen wordt omgegaan. Zo behouden zij hun horens en kunnen de koeien ouder worden dan in de moderne veehouderij gebruikelijk is, mits dat past bij de leeftijdsopbouw van de veestapel.

Het Utrechts Landschap, eigenaar van het landgoed Sandwijck, levert ook een bijdrage aan het beheer met brandrode runderen. Via een pachtcontract dat met de maatschap is afgesloten, stelt Het Utrechts Landschap het gras dat op Sandwijck wordt geoogst beschikbaar voor de brandrode runderen.

De runderen zijn eigendom van de familie Wismeijer-Stelling. De boerderij staat aan de Universiteitsweg. Bij de boerderij hoort ook een landwinkel, de Hooierij. De Hooierij verkoopt onder andere vlees van de koeien die op de boerderij worden gehouden.

Hoewel de runderen op Sandwijck vooral zijn aangeschaft met als doel om te helpen bij het beheer, zullen er ook dieren bij zijn die na verloop van tijd worden geslacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om ossen en kwenen (vrouwelijke dieren die zich niet volledig hebben ontwikkeld). Bij de door de sponsorgroep aangeschafte dieren was ook een kween. Die is onlangs geslacht zodat het vlees kan worden getest.

* Deze informatie is afkomstig van de site van De Hooierij Boerderijwinkel

Brandrode koetjes staan weer lekker buiten

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.