Hoorcolleges klimaat door KNMI voor basisscholen

Samen voor De Bilt KNMI project Klimaat basisscholen De Bilt: wat kun jij doen?

Zo`n 60 schoolkinderen van verschillende Biltse basisscholen waren op 18 mei j.l. in Het Lichtruim in Bilthoven. Tijdens een hoorcollege nam klimatoloog Rob Sluijter de kinderen op boeiende manier mee in de wereld van weer en klimaat. Rob vertelde wat het KNMI doet in het gebouw met de karakteristieke witte bol. Zijn verhaal ging over weerstations, meetapparatuur en de atmosfeer. En natuurlijk ook over de klimaatverandering. Waarom warmt de aarde op? En wat betekent dat nou eigenlijk: het `broeikaseffect`?

Met interessante informatie en veel weetjes wist hij zijn luisteraars tot het einde van het uur te boeien. Weet u bijvoorbeeld dat de koudste temperatuur ooit gemeten in Nederland -27,4 C is, en de warmste 38,6 C? Hij kreeg veel vragen van de kinderen, onder meer: Hoe ontstaan wolken? En hoe ontstaat een windhoos? Ook vroegen de kinderen Rob meer te vertellen over het werk dat hij doet bij het KNMI.

 Zelf aan het werk

Rob sloot zijn verhaal af met de oproep aan de kinderen om ook zelf te helpen met het voorkomen van de opwarming van de aarde. Op de website www.milieucentraal.nl staan gemakkelijk uitvoerbare tips. De leerlingen gaan nu zelf aan de slag met het maken van meetmateriaal als een thermometer en een windmeter. In juni gaan ze zelf het KNMI bezoeken. Daar krijgen de kinderen een rondleiding. Het bezoek wordt afgesloten met het oplaten van een echte weerballon.

Samen voor De Bilt

Dit unieke weerproject is een onderdeel van het scholenproject van Samen voor De Bilt. Het is georganiseerd in nauwe samenwerking met het KNMI en Stichting Delta. Zo`n 180 leerlingen van vijf Biltse basisscholen doen mee: De Groen van Prinstererschool, De Rietakker, Patioschool De Kleine Prins, de Theresiaschool en Wereldwijs. Heeft u vragen, bent u geïnteresseerd in dit project, of wilt u als bedrijf ook meewerken aan het verzorgen van een gastles voor kinderen over een specifiek thema? Neem dan contact op met Judith Boezewinkel van Samen voor De Bilt; judith@samenvoordebilt.nl of via 06 – 11 56 49 57.

Samen voor De Bilt KNMI project Klimaat basisscholen De Bilt

Leerlingen luisteren geboeid naar klimatoloog Rob Sluijter van het KNMI.

Samen voor De Bilt KNMI project Klimaat basisscholen De Bilt

eerst maar eens even duiden wat we met klimaat bedoelen

Samen voor De Bilt KNMI project Klimaat basisscholen De Bilt

Rob had zelfs een windmeter meegenomen

Samen voor De Bilt KNMI project Klimaat basisscholen De Bilt

Annemarie Hoornsman directeur Wereldwijs deed het openingswoord

Aftrap hoorcolleges KNMI voor basisscholen

Tekst: Judith Boezewinkel

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.