Het theater van de bij op de Landelijke Imkerijdag

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Landelijke Imkerdag bij Sonne Copijn in Groenekan

Afgelopen weekend was het open huis bij de imkers. De Landelijke Open Imkerijdag wordt al 11 jaar georganiseerd en is uitgegroeid tot een landelijke gebeurtenis. Wij gingen op bezoek bij Sonne Copijn in Groenekan. Zij vertelde onder andere het theaterverhaal ‘Door het Oog van de Bijen’.

Het was rond elf uur op zaterdagmorgen gezellig druk op de imkerij van Sonne. Velen, ook hele gezinnen, waren afgekomen op dit theaterverhaal. In het verhaal vertelde zij alles over het leven van de bij en hoe zeer zij als imker is opgegroeid. Ze vertelde over haar wieg die door haar vader (ook imker) was gevlochten als een bijenkorf en het gouden honingraatje boven haar wieg in plaats van een beertje.

Een aansprekend en met veel passie en humor verteld verhaal. Daarna was er een bezoekje aan de korven van Sonne. Het krioelde van de bijen. Desgewenst kon je beschermende kleding krijgen, maar nodig bleek het niet. De bijen hadden wel wat beters te doen dan achter de bezoekers aan te jagen. Zij liet ook haar mooiste volk zien. Je kon in deze korf de natuurlijke vormen goed waarnemen als je bijen onderbrengt in een korf in plaats van een kast.

Een bijzonder leerzame ochtend, waarbij het heel duidelijk is geworden hoe belangrijk de bij is. Daarnaast werd ook pijnlijk duidelijk dat de bij en alle insecten die leven van bloemen, in hun bestaan worden bedreigd. De imker speelt hierin een belangrijke rol dat de bijen niet uitsterven. Belangrijker nog is dat het besef groeit dat een wei niet alleen moet bestaan uit een monocultuur van één grassoort, zoals het nu vaak is; geen bloem te vinden; zelfs geen paardenbloem! “Dit moet veranderen,” zegt Sonne, “Alleen zo kunnen wij de bij helpen in het bestaan.” Zij noemde dit ‘groenindustrie’ en heeft niets meer te maken met een natuurlijke wei waarin vele bloemsoorten voorkomen.

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Vol passie vertelt Sonne Copijn het theaterverhaal ‘Door de Ogen van de Bijen’

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Het publiek luisterde geboeid naar het theaterverhaal

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Een welverdiend applaus!

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Sonne Copijn toonde haar mooiste bijenvolk

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Een aantal kasten met een natuurlijk onderkomen van de bij: een holle boomstam

Landelijke Imkerdag Sonne Copijn Groenekan

Zelf een potje honing tappen

Sonne heeft haar eigen bijenbedrijf Bijen & Bedrijf in Groenekan. Wie meer wil weten en een filmpje wil zien over haar werkzaamheden als imker kan HIER klikken. Lees ook hoe je de bijen een handje kan helpen.

Het theater van de bij op de Landelijke Imkerijdag

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht