Herdenking Japanse capitulatie De Bilt

Op dinsdag 15 augustus vond de jaarlijkse herdenking plaats van de capitulatie van Japan en daarmee het werkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking werd gehouden in Bilthoven bij het monument voor het gemeentehuis Jagtlust.

In 2010 is voor het monument een nieuwe steen met plaquette geplaatst. Onder het monument is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, dan wel anderszins hierdoor werden getroffen. Bij deze herdenking was ook de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek, aanwezig.

Namens alle aanwezigen werd een krans gelegd door de heer en mevrouw van der Linden. De heer Luuk van der Linden sprak over zijn eigen ervaringen als oorlogskind. De Groenekanner (76) werd in Batavia (nu Jakarta) geboren en bracht de eerste jaren door in jappenkampen. Daarvoor werd er een krans gelegd namens de provincie Utrecht door commissaris van de koning de heer van Beek. Namens de gemeente de Bilt legde burgmeester Sjoerd Potters samen met wethouder Madeleine Bakker-Smit een krans in de  geel blauwe kleuren van de gemeente.

Herdenking steeds drukker bezocht

Omdat het de enige herdenking in deze regio is, wordt de herdenking steeds drukker bezocht. Ook komen er steeds meer jongeren hun respect en erkenning tonen. Dit jaar verzorgde het harmonieorkest Kunst en Genoegen de muzikale omlijsting en de Taptoe. Na de herdenking werden er bloemen gelegd bij het monument. De aanwezigen kregen na het defilé traditiegetrouw koffie of thee met spekkoek en kwee lapis.

Expositie werken Anne M. Groen-Koen

Gelijktijdig startte op 15 augustus de expositie van werken van mevrouw Groen-Koen in de ArtTraverse naast de hal in het gemeentehuis. Mevrouw Groen-Koen werd in 1932 geboren in Indonesië en overleefde samen met haar ouders de Japanse interneringskampen, waarna het gezin eind 1946 repatrieerde naar Nederland. Deze extra expositie met o.a. aquarellen en acrylcollages is tot en met dinsdag 19 september tijdens kantooruren gratis te bezoeken en is bereikbaar vanuit het gemeentehuis van de gemeente De Bilt. Een impressie van haar werk is ook te bekijken via www.annekoen.com.

Met dank aan collega fotograaf Mel Boas van BOAS Photo / ZeistinBeeld !

Burgemeester Sjoerd Potters plaatst samen met wethouder Madeleine Bakker-Smit een krans namens de gemeente De Bilt tijdens de herdenking van de japanse capitualatie op 15 augustus 1945

Commisaris van de Koning de heer Willibrord van Beek plaatst een krans namens de provincie Utrecht tijdens de herdenking van de japanse capitualatie op 15 augustus 2017

De heer en mevrouw Van der Linden plaatsen een krans namens alle aanwezigen tijdens de herdenking vna de japanse capitualatie op 15 augustus

Na 72 rode rozen als herrinnering aan de 72 jaar sinds de japanse capitualatie op 15 augustus plaats Jeffrey een witte roos bij het monument op Jachtlust in de gemeente de Bilt. De witte roos verwijst naar de toekomstige generaties

Na 72 rode rozen als herrinnering aan de 72 jaar sinds de japanse capitualatie op 15 augustus plaats Jeffrey een witte roos bij het monument op Jachtlust in de gemeente de Bilt. De witte roos verwijst naar de toekomstige generaties

Na 72 rode rozen als herrinnering aan de 72 jaar sinds de japanse capitualatie op 15 augustus plaats Jeffrey een witte roos bij het monument op Jachtlust in de gemeente de Bilt. De witte roos verwijst naar de toekomstige generaties

Na 72 rode rozen als herrinnering aan de 72 jaar sinds de japanse capitualatie op 15 augustus plaats Jeffrey een witte roos bij het monument op Jachtlust in de gemeente de Bilt. De witte roos verwijst naar de toekomstige generaties

Na 72 rode rozen als herinnering aan de 72 jaar sinds de japanse capitualatie op 15 augustus plaats Jeffrey een witte roos bij het monument op Jachtlust in de gemeente de Bilt. De witte roos verwijst naar de toekomstige generaties

herdenking

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht