‘De Mens Zien’ een onvergetelijke middag over dementie

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

Persoonlijke verhalen en informatie over dementie op de Wereld Alzheimer Dag De Bilt, met een lach en met een traan

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. het Steunpunt Mantelzorg De Bilt organiseerde vanmiddag samen met verschillende andere organisaties een onvergetelijke middag voor iedereen die met dementie te maken heeft of krijgt.

Jaarlijks wordt op deze dag in heel de wereld aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte voor de persoon zelf en voor zijn/haar naasten. Ook in gemeente De Bilt staan we hierbij stil. De focus lag op wat nog wél kan met dementie.

Persoonlijke verhalen

De middag werd geopend door burgemeester Sjoerd Potters, die met een persoonlijk en indringend verhaal rondom zijn vader die leed aan dementie en vorig jaar Kerst is overleden. Daarna nam Johan Carbo, journalist (Het Parool en UN), schrijver en mantelzorger van zijn vrouw Ellen, de aanwezigen mee en vertelde over zijn eigen ervaringen en wat nog wél mogelijk is, ondanks de diagnose dementie. Ook werd de documentaire ‘Van Waarde’ vertoond met voorbeelden van vrijwilligers met geheugenproblemen in gemeente De Bilt, en was er gelegenheid om met een aantal hoofdrolspelers in gesprek te gaan.

Veel kennis aanwezig

Er waren verschillende organisaties aanwezig voor informatie en persoonlijk advies, zoals Alzheimer Nederland, Accolade Zorg , Het Kunstenhuis, Home Instead, King Arthur Groep, Onvergetelijk Leven, Casemanagers Dementie, MENS De Bilt en anderen. Ebbe Rost van Tonningen en een gelegenheidskoor verzorgden een muzikale bijdrage. Er was bovendien gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Steunpunt Mantelzorg De Bilt kijkt terug op een bijzondere middag.

Wereld Alzheimerdag en dementie De Bilt 2017 Het Lichtruim

Burgemeester Sjoerd Potters opende de middag met een bijzonder en persoonlijk verhaal, waarin hij zich afvroeg: “Had ik meer kunnen doen?”

Wereld Alzheimerdag en dementie De Bilt 2017 Het Lichtruim

De aanwezigen luisterden aandachtig naar de ervaringsverhalen

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

Johan Carbo was een van de sprekers, die onder andere het boek schreef: Dankjewel voor de liefde, omgaan met parkinson en Lewy Body dementie

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

Dagvoorzitter en ervaringsdeskundige Wendeline van Rijn leidde de aanwezigen door de middag

Wendeline van Rijn

De burgemeester gezeten naast een van de initiatiefnemers van deze middag Marianne Houkamp van Steunpunt Mantelzorg De Bilt

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

Ook Alzheimer Nederland Zeist e.o. was aanwezig in Het Lichtruim

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

Er was veel kennis over dementie aanwezig

Wereld Alzheimerdag De Bilt 2017 Het Lichtruim

De aanwezigen namen alle tijd om vaak prangende vragen te beantwoorden

Info:

W Steunpunt Mantelzorg De Bilt

T 030 – 727 15 56 | 06 – 13071129

E mantelzorg@mensdebilt.nl

Ondersteuning Mantelzorgers

Verzorgt u uw dementerende moeder en wilt u meer weten over dementie? Vraagt u zich af hoe u het volhoudt om de zorg voor uw naaste te combineren met uw werk? Wilt u in contact komen met andere mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen? Het Steunpunt Mantelzorg ondersteunt mensen die onbetaald zorgen voor een langdurig of chronisch ziek familielid, partner, buur of vriend.

Mantelzorgers weten zelf het beste hoe zij de zorg voor hun naaste willen en kunnen vormgeven en wat zij daarvoor nodig hebben. Daarom zijn de vragen en behoeften van mantelzorgers het uitgangspunt van de activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg.

Bij het Steunpunt kunt u terecht voor informatie, advies en begeleiding. Ook organiseren zij informatiebijeenkomsten/cursussen over verschillende onderwerpen.

Ook organisaties en bedrijven kunnen terecht voor informatie betreffende mantelzorgvriendelijk beleid.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht