Jongeren inspireren lijsttrekkers voor een duurzaam De Bilt

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Tijdens diverse gespreksrondes gingen leerlingen het gesprek aan met de lijsttrekkers. Hier Theo Aalbers (ChristenUnie) en Anne Brommersma (GroenLinks)

Geen woorden, maar daden: Op 12 maart was de raadszaal van De Bilt gevuld met bijzonder publiek. Een dertigtal leerlingen van Het Nieuwe Lyceum (HNL) ontmoetten er de lijsttrekkers van op een na, alle partijen in de gemeente De Bilt. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaven de jongeren hun ideeën over een duurzame toekomst voor De Bilt.

De vierdejaars middelbare scholieren van het HNL hadden zich een week eerder inhoudelijk voorbereid in een middag met workshops die ingenieursadviesbureau Sweco speciaal voor hen verzorgde. Daar kwamen moodboards uit voort, vol met ideeën, wensen en kansen voor een duurzame toekomst. Die vormden de basis voor de ontmoeting met de lijsttrekkers.

Van leerlingen leren

Burgemeester Sjoerd Potters opende de avond. Hij vond het een voorrecht om in gesprek te gaan met de generatie van de toekomst en nodigde de leerlingen uit om de lijsttrekkers het vuur aan de schenen te leggen. In twee rondes voerden de leerlingen tafelgesprekken met de politici over onderwerpen als digitalisering, gezondheid en veiligheid, mobiliteit, klimaatverandering, circulaire economie en energietransitie. Er ontstond een levendige uitwisseling van ideeën. De lijsttrekkers waren onder de indruk van de creativiteit en de ambitie van de aanwezige leerlingen.

Initiatiefnemers

Dit initiatief om juist jongeren na te laten denken over duurzaamheid kwam van Stichting Samen voor De Bilt en de lokale energiecoöperatie BENG! Zij brachten HNL en Sweco bij elkaar waarna het idee enthousiast werd opgepakt. Initiator Bouwe Taverne van BENG! kijkt tevreden terug op de ontmoeting. “Heel leuk om deze verschillende groepen bij elkaar te brengen, iedereen werkte enthousiast mee.” Ook Joanne Penning van Samen voor De Bilt is tevreden. “Je ziet hoe stimulerend het werkt om ideeën uit te wisselen. Samen leer je van elkaar!”

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Eerst stelden de lijsttrekkers en hun vervangers zichzelf voor en vertelde in 30 seconden hoe zij een duurzame toekomst voor De Bilt zien. Hier is Dolf Smolenaers (D66) aan het woord die Hans Mieras deze avond vervangt. Alles onder leiding van Bouwe Taverne (BENG!)

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Per tafel een of twee lijsttrekkers en leerlingen die zich op een bepaald onderwerp hadden voorbereid. Krichan Hagedoorn (PvdA) en Fred van Lemmen (VVD)

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

De raadszaal was een bijenkorf vol met ideeën, hier Peter Schlamilch (Forza) in gesprek

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Burgemeester Sjoerd Potters ging langs alle tafels om even te horen wat er allemaal aan ideeën is (Madeleine Bakker-Smit (CDA) en Krischan Hagedoorn (PvdA)

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Hier vertelt Krischan Hagedoorn zijn versie van het duurzaamheidsverhaal

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

De lijsttrekkers moesten vooral luisteren, was de opdracht (Jette Muijsson (Beter De Bilt) en Johan Slootweg (SGP))

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Menno Boer legt het standpunt van de SP uit als het om duurzaamheid gaat

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

De raadzaal vormde het decor voor het gesprek

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Madeleine Bakker-Smit en Theo Aalbers in gesprek, met op de achtergond de moodboards die de leerlingen ter voorbereiding hadden gemaakt

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

De burgemeester opende en sloot ook de bijeenkomst af

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Potters was erg blij met dit gesprek, net als Bouwe Taverne (BENG!) en Joanne Penning (Samen voor De Bilt) en hoopt dat de contacten tussen leerlingen en de politiek doorgaat ook ná de verkiezingen!

BENG en Samen voor De Bilt Scholieren en Lijsttrekkers

Natuurlijk wilden deze HNL-dames graag met de burgemeester op de foto

Jongeren inspireren lijsttrekkers voor een duurzaam De Bilt

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht