Villa Kloosterend en verzetsheld Pim Boellaard

Villa Kloosterend staat in villapark het Kloosterpark in De Bilt

Van 1938 tot 2001 was villa Kloosterend de woning van Pim Boellaard, commandant van het verzet in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Villa Kloosterend

Hier heeft verzetsheld Pim Boellaard gewoond vanaf 1938 tot 2001. Hij was commandant van het verzet in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De villa is in 1922 gebouwd naar een ontwerp van de architect W.J. Mikmak in Engelse landschapsstijl.

Sociologe Jolande Withuis (1949) schreef in 2008 een biografie over Pim Boellaard – Weest manlijk, zijt sterk – , die werd bekroond met de Grote Geschiedenisprijs 2009.

Voor wie zich wil verdiepen in het leven van deze bijzondere Biltenaar, volgt hieronder een samenvatting van het boek.

“Weest manlijk, zijt sterk”

“Pim Boellaard was een held – een verzetsheld en een held in de manier waarop hij zijn jaren in de zwaarste concentratiekampen doorstond. Tijdens zijn gevangenschap in het ‘Oranjehotel’ werd Boellaard als enige Nederlander ondervraagd door zowel Himmler als Heydrich en verbaasde hij deze hoge nazi’s door zijn standvastigheid. Hij zat drie jaar gevangen, onder andere in het Nacht und Nebel-kamp Natzweiler en in Dachau. Hoewel hij voluit een man was van God, Nederland en Oranje, prezen ook de communisten hem later voor de hulp en bemoediging die hij zijn medegevangenen had gegeven.

Na de oorlog bleef hij voor voormalige verzetsmensen een grote steun. Een openbare rol als ‘verzetsheld’ vervulde hij echter niet. Hij zette zijn succesvolle carrière als verzekeringsdirecteur voort. Aan de hand van zijn dagboeken, waarover de auteur kon beschikken, volgen we op de voet hoe Boellaard oorlog en gevangenschap doorstond, hoe hij als trouwe vriend van prins Bernhard de crises rond het koningshuis beleefde en hoe hij zijn ingrijpende oorlogservaringen verwerkte.

Jolande Withuis, die Boellaard sprak voor haar boek Na het kamp (2005), schetst in Weest manlijk, zijt sterk het portret van een man van staal met onverwacht zachte kanten.” (www.debezigebij.nl)

Villa Kloosterend

Villa Kloosterend in april 2018

Villa Kloosterend en Pim Boellaard

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht