Onthulling ‘Fietsspel’ Jits Bakker op Stationsplein Bilthoven

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Onthuilling ‘Fietsspel’ van Jits Bakker door vele Mathildes van de Julianaschool met hulp van raadslid Peter Schlamilch en oud-raadslid Frans Poot bij Station Bilthoven. De beide raadsleden hebben zich in der tijd hard gemaakt voor herplaatsing van het beeld op een mooie aansprekende locatie

Donderdagmorgen was het gezellig druk op het Stationsplein-noord bij station Bilthoven. Het beeld ‘Fietsspel’ werd deze ochtend door leerlingen van de Julianaschool onthuld. “Spelende kinderen met fiets” is het eerste monumentale beeld van de in 2014 overleden kunstenaar en werd gemaakt toen Bakker in 1972 op het punt stond door te breken.

In de volksmond ‘Fietsspel’

Het kunstwerk werd geplaatst bij de Van Everdingenschool in Bilthoven. Nadat de school enkele jaren terug gesloopt werd, dreigde vergetelheid en later diefstal van het beeld, waarna het door de stichting werd teruggehaald en gerestaureerd.‘Fietsspel’, zoals het kunstwerk in de volksmond wordt genoemd, markeerde niet alleen een keerpunt in het leven van kunstenaar Jits Bakker. Ook voor de nabestaanden en vele andere betrokkenen heeft dit kunstwerk grote waarde.”

Van historisch belang

Wethouder Dolf Smolenaers (cultuur) van de gemeente De Bilt opende de bijeenkomst, waarna het kunstwerk werd onthuld door leerlingen van de Julianaschool verkleed als Mathilde.
 Daarna verplaatste het gezelschap zich naar Kunst in de Kelder onder de Bilthovense Boekhandel, waar Tibo van de Zand van de Stichting Jits Bakker Collectie en Paul Meuwese van Historische Kring D’Oude School De Bilt het woord kregen voor een persoonlijke en historische noot. Leerlingen van de Julianaschool Bilthoven verzorgden een muzikale bijdrage onder begeleiding van Ignace de Jong.

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Ondanks de regen waren velen op dit bijzondere moment afgekomen, evenals de voltallige lokale- en regionale pers

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Zichtbaar blij waren de beide raadleden, de Juliana-Mathildes en de familie van Jits Bakker. Op de achtergrond (links) rent de échte Mathilde!

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

‘Mathilde’ vertelt over de bijzonderheden van het beeld

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

De familie van Jits Bakker is blij met de onthulling van het beeld op deze mooie plek. Alexander (vriend van) Alexandra (vrouw van Jits), haar zus Yolande, Tibo van de Zand (zoon van Jits en van de Stichting Jits Bakker Collectie), met zijn vriendin Liza

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Op een mooie plek voor het ‘Fietsspel’ bij de rotonde aan de noordkant van het station Bilthoven

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Een lied over Mathilde gezongen door leerlingen van de Julianaschool en begeleid door Ignace de Jong

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Paul Meuwese van de Historische Kring d’Oude School, vertelt een verhaal over Mathilde en de geschiedenis van de fiets

Onthuilling Fietsspel Jits Bakker Station Bilthoven

Tibo van de Zand vertelt aan de hand van een model van het Fietsspel de geschiedenis van dit beeld en geeft een korte blik op het leven van zijn vader Jits Bakker

Onthulling ‘Fietsspel’ Jits Bakker Stationsplein

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht