Unieke overzichtstentoonstelling Jits Bakker

Landgoed Beerschoten Jits Bakker Airborne Parachutist

‘Airborne Parachutist’ ook te zien in de Beeldentuin op Landgoed Beerschoten

DE BILT / WAGENINGEN – Iedere Biltenaar heeft de beelden van Jits Bakker wel eens gezien in de Beeldentuin op Landgoed Beerschoten. Vanaf zondag 18 november is de unieke overzichtstentoonstelling ‘De rijke beeldtaal van Jits Bakker’ te bezichtigen in Museum De Casteelse Poort te Wageningen.

Gedurende vier maanden krijgen bezoekers een bijzonder overzicht van het veelzijdige oeuvre van Jits Bakker te zien. Er  staan enkele zeldzame werken die o.a. internationale muziekgrootheden voorstellen. Ook worden er werken belicht die de kunstenaar vervaardigde in de omgeving van Renkum en Wageningen.

Jits Bakker aan het werk bij Atelier De Kooi in De Bilt circa 1978 FOTO: Stichting Jits Bakker Collectie

Jits Bakker aan het werk bij Atelier De Kooi in De Bilt circa 1978 FOTO: Stichting Jits Bakker Collectie

Van De Bilt tot Zuid-Spanje

Jits Bakker heeft ruim 50 jaar als kunstenaar gewerkt in verschillende ateliers, waaronder in De Bilt, Wageningen, de Ardennen en Zuid-Spanje. Zijn oeuvre – variërend van sculpturen in brons, marmer en graniet, tot kleurrijke doeken, glasmozaïeken, krachtige pentekeningen en sieraden – laten een blijvende indruk achter van zijn veelzijdige talent. Het werk van Jits Bakker is over de hele wereld te vinden, van Orlando (VS) tot Loulé (Portugal), en van Frankfurt (Duitsland) tot La Valetta (Malta). Leden van ons koningshuis, sporthelden en muziekgrootheden; Jits Bakker heeft met hen samengewerkt en hen vereeuwigd. Een aantal van deze sculpturen, waaronder van Johan Cruijff, Emmylou Harris, Bob Dylan en Miles Davis, zijn te zien in de Casteelse Poort.

Jits Bakker aan het werk in Andalusië FOTO: Stichting Jits Bakker Collectie

Jits Bakker aan het werk in Andalusië FOTO: Stichting Jits Bakker Collectie

De Slag om Arnhem

Ondanks de internationale faam die de kunstenaar heeft verworven, kan gezegd worden dat de omgeving Renkum en Wageningen een onverminderde aantrekkingskracht heeft gehad op het leven en kunstenaarschap van Jits Bakker. Zo maakte hij De Slag om Arnhem en de hongerwinter van dichtbij mee. Niet alleen verloor hij drie van zijn goede vrienden, ook zijn vader werd gefusilleerd door de bezetter vanwege zijn verzetsdaden.

Airborne Parachutist

Na de oorlog was het voor de eigenzinnige jonge Jits hard werken om het gezin te kunnen onderhouden. Gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de verdere levensloop van de kunstenaar. Jits Bakker heeft verschillende werken vervaardigd in relatie tot de traumatische oorlogsperiode, waaronder de sculptuur ‘We’ll meet again’ (6 meter hoog) voor het Airborne museum te Oosterbeek. Zelf zei hij hierover: Het beeld symboliseert een landende parachutist die door het uitzinnige volk als bevrijder wordt opgevangen. De essentie van het beeld is het eeuwige contrast tussen vrijheid en onderdrukkingEen andere levensgrote sculptuur ‘de Airborne Parachutist’ is te zien in het stadhuis in Arnhem.

Wageningen en de Veluwezoom als inspiratiebron

Naast de monumentale beelden die men op vele plaatsen in de wereld tegenkomt, bevinden zich in Wageningen en omgeving ook diverse sculpturen van zijn hand, waaronder het vrijheidsbeeld ‘Fly Away’ op de markt in Wageningen en ‘de Troubadour’ in Renkum. Ook in Ede, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal staan levensgrote werken permanent in de openbare ruimte. De kunstenaar heeft ook tal van schilderijen en aquarellen vervaardigd waarin Wageningen en de Veluwezoom als inspiratiebron dienden. Deze werken zijn ook onderdeel van de tentoonstelling.

De Stichting Jits Bakker Collectie en Tibo van de Zand

Het gehele oeuvre van Jits Bakker wordt beheerd door de Stichting Jits Bakker Collectie. Jits zoon, Tibo van de Zand, is voorzitter van de Stichting. Ook Tibo is een verdienstelijk kunstenaar. Enkele van zijn werken worden eveneens geëxposeerd in De Casteelse Poort.

“Het is een eer om het werk van mijn vader zo prachtig tentoongesteld te zien,” vertelt Tibo. “Het geeft een goed beeld van de verschillende tijdsbeelden en de bijbehorende inspiratie, emotie en de daaraan gekoppelde verhalen. Het werk van Jits wordt door velen op handen gedragen, de belangstelling voor zijn werk is sinds zijn overlijden alleen maar toegenomen, ook internationaal. Het is een grote maar eervolle taak om zijn oeuvre middels de Stichting te mogen beheren.”

Museum De Casteelse Poort
Bowlespark 1A, 6701 DN Wageningen

Openingstijden:
Maandag: Gesloten
Dinsdag t/m vrijdag: 12:00 – 16:00 uur
Zaterdag en zondag: 13:00 – 16:00 uur

Unieke overzichtstentoonstelling Jits Bakker ‘De rijke beeldtaal van Jits Bakker’

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht