De Gagelpolder met Utrecht als skyline

Skyline Utrecht Kooijdijk Gagelpolder Westbroek

De Gagelpolder is een uniek natuurterrein onder de rook van Utrecht

Vandaag even op pad met een bijzondere camera-combinatie. Mijn oude objectief dat ik ooit kocht op mijn 15e, blijkt op een spiegelloze camera fantastisch te functioneren. Het is een zogenaamde telelens met een lang brandpunt daarbij zoek je het open terrein op met een bijzondere skyline. Mijn keus viel op de Gagelpolder vanaf de Kooijdijk in Westbroek richting Utrecht.

De Gagelpolder is een natuurterrein gelegen tussen Fort de Gagel in Utrecht en Fort Ruigenhoek bij Groenekan. Je hebt daar zicht op de wijk Overvecht en in de verte is zelfs de zendmast van Lopik te zien. Je kunt hier spelen, sporten, picknicken, wandelen en zo de drukte van de stad ontvluchten.

Oud objectief

Zoals gezegd zijn de foto’s gemaakt met een digitale camera voorzien van een inmiddels nagenoeg 50 jaar oud objectief. Een Meyer Görlitz Orestegor 300mm f/4.0. Het leuke is dat oude objectieven een eigen handtekening hebben. Huidige objectieven, zeker de professionele, zijn beter. Scherper, minder vertekening, betere contrast- en kleuroverdracht etc.. Maar het is gewoon leuk om met dit objectief – ruim twee en een halve kilo schoon aan de haak – op pad te gaan. Bovendien heb ik dit objectief als jonge foto-amateur nieuw gekocht na een lange tijd sparen! Doordat je deze objectieven weer prima kunt gebruiken op spiegelloze digitale camera’s, ben ik blij dat ik het objectief nooit van de hand heb gedaan. De enorme toeter is in der tijd gebouwd door Meyer Optik Görlitz in het toenmalige Oost-Duitsland. Tot op de dag vandaag maken zij nog steeds objectieven van wereldklasse.

Zindering

Het weer was uiteindelijk toch wat ‘ongustiger’ dan verwacht. Met een tele-objectief valt dit extra op, omdat je door heel veel luchtlagen heen fotografeert en alles dichterbij haalt. Zo ook de vertekening door vocht in de lucht waardoor de achtergrond een waas krijgt, mistig wordt en door de zindering in de lucht door de warmte, waardoor de bewegende lucht je beeld vervormt en onscherper lijkt. Bovendien fotografeer je in die richting met tegenlicht, wat het effect van genoemde fenomenen nog verder versterkt. Alles bij elkaar was het een leuk avontuur om na zoveel jaren weer op pad te gaan met je oude liefde: de Meyer Görlitz Orestegor 300 en te kijken waartoe zo’n objectief op een moderne camera toe in staat is. Het resultaat valt ondanks allerlei ongunstige factoren niet tegen. Dit ga ik vaker doen!

Skyline Utrecht Kooijdijk Gagelpolder Westbroek

Skyline Utrecht gezien over de Gagelplder op de Kooijdijk in Westbroek

Skyline Utrecht Kooijdijk Gagelpolder Westbroek

Als je de andere kant opkijkt heb je de skyline van Westbroek te pakken met de molen De Kraai en de Hervormde Kerk

Skyline Utrecht Kooijdijk Gagelpolder Westbroek

De Grote Kattenstaart komt hier veel voor

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht