‘Levenslicht’ ontstoken

Monument Levenslicht De Bilt 75 jaar vrijdheid

Het tijdelijk monument ‘Levenslicht’ op het gazon voor Jagtlust

De gemeente De Bilt Gemeente gedenkt de Holocaustslachtoffers met een bijzonder en tijdelijk monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde dat op het gazon voor Jagtlust is opgesteld. Bovendien staat de gemeente De Bilt vandaag samen met meer dan 250 gemeenten stil bij de bevrijding van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, exact 75 jaar geleden.

Gedenkbijeenkomst begint om 19.00 uur

Gedenken in het bijzonder van onze inwoners, die samen met 104.000 Joden, Roma en Sinti vervolgd en vermoord zijn om wie zij waren. Inwoners zijn van harte welkom om deze ingetogen bijeenkomst bij te wonen. De gedenkbijeenkomst vindt in de open lucht plaats voor Jagtlust bij het monument en begint om 19.00 uur met de toespraak van burgemeester Sjoerd Potters. Daarna volgen diverse andere sprekers en wordt onder andere het lied Morgen Zal Het Vrede Zijn gezongen door kinderen van de basisscholen.

‘Levenslicht’, één nationaal symbool

Het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde bestaat uit 104.000 oplichtende steentjes – steentjes zijn veelbetekenend in de joodse herdenkingstraditie. Deze maand is dit kunstwerk als geheel onthuld. Elke gemeente heeft een gedeelte van deze unieke veelvormige steentjes. De optelsom van alle kunstwerken vormt één nationaal symbool waarmee Nederland samen dit belangrijke deel van de oorlogsgeschiedenis herdenkt.

Het gezamenlijke kunstwerk is een uniek project omdat nog nooit eerder op hetzelfde moment in alle betrokken gemeenten is stilgestaan bij de Holocaustslachtoffers. Het monument symboliseert de betrokkenheid bij dit leed en houden zo hun nagedachtenis in leven. Het kwetsbare monument ‘Levenslicht’ is verplaatsbaar en zal alleen opgesteld zijn tot en met 31 januari vanaf ongeveer 17.00 tot 22.00 uur. Buiten deze uren is het tijdelijke monument opgeslagen.

75 jaar Vrijheid in De Bilt

In 2019 en 2020 herdenkt en viert de gemeente De Bilt 75 Jaar Vrijheid in onze gemeente met enkele bijzondere activiteiten. Daarmee eren we hen die hun leven voor onze vrijheid gegeven hebben, erkennen we met respect het leed dat velen geleden hebben, en vieren we dat we al zo lang in vrijheid leven. Wij doen dat vanuit het diepgevoelde besef, dat wereldwijd velen ook nu nog onder het juk van tirannie leven. Wij voelen ons verplicht om onze vrijheid samen te koesteren en door te geven aan nieuwe generaties.

Samen vrede in stand houden

De gemeente De Bilt geeft aan deze bijzondere lustrumviering lokaal vorm door met enkele bijzondere evenementen en vieringen aan te sluiten op het nationale programma; op een manier die nieuwe tradities stimuleert, passend bij de tijd en de nieuwe generatie. Wij doen dat in samenwerking met onder andere Provincie Utrecht, Nationaal Comité 4 en 5 mei en lokaal georganiseerde comités en initiatieven. Met elkaar lichten we verhalen over oorlog en vrijheid uit en stimuleren we de dialoog over deze thema’s met de hoeders van de toekomstige vrede: de jeugd. Want elke dag worden wij ermee geconfronteerd, dat vrijheid een grote maar kwetsbare waarde in ons leven is; dat in stand houden vraagt inzet van iedereen.

Gedenken en vieren

Bij de herdenking van de slachtoffers van de Holocaust met een tijdelijk monument zijn kinderen en vertegenwoordigers uit de gemeenschappen betrokken. Met de Vrijheidsexpress, een speciale bustoer, halen we persoonlijke verhalen op en geven deze door. De toer doet onze gemeente naar verwachting in de Maand van de Vrijheid aan: april 2020. Op 4 en 5 mei zullen er speciale Vrijheidstulpen voor het gemeentehuis Jagtlust bloeien. Op enkele locaties in onze gemeente herdenken we op 4 mei de gevallenen met muziek, toespraken en een kranslegging. De dag erna ontvangt onze gemeente 75 personen voor een Vrijheidsontbijt en gaan we aan de hand van filmbeelden in gesprek met elkaar over oorlog en vrijheid toen en nu.

In provinciaal verband participeert de gemeente De Bilt in een project om de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen, exposeren en in boekvorm uit te brengen. Op 15 augustus staan we samen stil bij de capitulatie van Japan. In een speciaal programma dragen de kinderen van groep 8 van de Groen van Prinstererschool de zorg voor het herdenkingsmonument voor het gemeentehuis Jagtlust over aan de groep 7 na hun.

Deze speciale herdenkingsperiode, die in Nederland begon op 31 augustus 2019, eindigt op 24 oktober 2020 wanneer het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties wordt gevierd.

Meedoen

De Commissaris van de Koning heeft de coördinatie en het ambassadeurschap voor de lokale invulling van het programma in handen gelegd van burgemeester Sjoerd Potters. Wilt u meedoen in het programma met een bijzonder lokaal initiatief en/of wilt u dat de gemeente uw activiteit promotioneel ondersteunt, neem dan contact op met de projectgroep 75 Jaar Vrijheid in De Bilt via 75jaarvrijheid@debilt.nl. Meer informatie is te krijgen bij Annemiek Bovée via 030 – 228 95 69.

Verdere informatie is HIER te vinden.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht