Kunstlessen in De Bilt weer van start!

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Bevlogen vertelt vrijwilliger Wilma over Jits Bakker en de kunstwerken tijdens de kunstlessen voor groep 8 leerlingen

Vandaag bezochten de kinderen uit groep 8 van de Julianaschool uit Bilthoven het atelier van de beroemde Biltse kunstenaar Jits Bakker. Deze bijeenkomst vond plaats in het kader van de jaarlijkse interactieve kunstlessen over het leven van Jits Bakker voor basisschoolleerlingen uit groep 8 in De Bilt, waaraan jaarlijks enkele honderden kinderen deelnemen. Gastdocenten van de Stichting Jits Bakker Collectie vertelden bevlogen over de veelomvattende kunstcollectie, waarna de scholieren zelf kunsttekeningen gingen vervaardigen in het beeldenlabyrint.

Corona proof

De praktijklessen vinden plaats in atelier ‘de kooi’ en in het aangrenzende beeldenlabyrint in De Bilt. De organiserende partijen Kunst Centraal en de Stichting Jits Bakker Collectie, hebben gezamenlijk een manier gevonden om ‘corona proof’ les te geven aan de schoolkinderen.

Vier lessen

Het educatieprogramma bestaat uit vier lessen. Voorafgaand aan de praktijkles krijgen de leerlingen een introductie, waarbij onder andere een film wordt getoond over het leven van de kunstenaar. De tweede les is, geheel in de geest van deze tijd, een virtueel bezoek aan het beeldenpark Jits Bakker op landgoed Beerschoten. De praktijkles bestaat uit een bezoek aan het atelier. Daar staan bevlogen gastdocenten van de Stichting Jits Bakker Collectie klaar om te vertellen over de veelomvattende kunstcollectie. Vervolgens gaan de scholieren zelf kunsttekeningen vervaardigen in het labyrint. Als afsluiter van het kunstprogramma worden deze tekeningen verder uitgewerkt en gaan de leerlingen ook nog aan de slag met boetseerwas, om zelf een beeldje te maken.

Enorm enthousiasme

“Door de coronacrisis hebben wij passende maatregelen moeten treffen. Zo blijven de gastdocenten ruim op afstand, dragen zij fluorescerende hesjes, staan er overal desinfecterende pompjes en hebben we hele kleine groepen gecreëerd. Ook de routing is aangepast”, vertelt Tibo van de Zand, voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie. “Het is fantastisch om het enthousiasme van de jeugd mee te maken in het atelier. Ze zijn altijd erg onder de indruk. Bezig zijn met kunst is goed voor het creatieve denkvermogen, maar daarnaast is dit ook een positieve afleiding voor de leerlingen in deze crisistijd”, aldus Van de Zand.

Internationaal bekend

Het atelier ‘de kooi’ van Jits Bakker wordt als iconisch beschouwd, omdat de kunstenaar hier ruim 50 jaar heeft gewoond en gewerkt aan beroemde beelden die zowel in binnen- en buitenland zijn te vinden. Jits Bakker kreeg in de loop der jaren bijzondere opdrachten. Monumentale beelden in wereldsteden, op pleinen en tentoonstellingen zorgden ervoor dat hij wereldwijde faam verwierf. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Mexico, Spanje en Portugal. Jits ontmoette tijdens zijn leven veel wereldleiders en prominenten. Ook ons Koningshuis bezit diverse werken van Jits Bakker. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Het beeldenpark Jits Bakker is eigendom van de provincie Utrecht. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.

Op de website www.jitsbakkercollectie.comis een uitgebreide levensbeschrijving van de kunstenaar te vinden.

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Naar aanleiding van de door hunzelf gemaakte tekening, gaan de leerlingen later een was model maken

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Dynamische vormen lenen zich uitstekend om na te tekenen

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Bij het tekenen vallen vele details in het kunstwerk op

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Geconcentreerd, maar ook elkaar in de gaten houdend tekenen de leerlingen een kunstwerk van Jits Bakker

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

in volle concentratie

Atelier Jits Bakker Kunstlessen Juliana School. Foto: Hans Lebbe / HLP images

Vrijwilliger Frank vertelt over het leven van Jits Bakker en de gebruikte techniek om beelden te vervaardigen

Kunstlessen in De Bilt weer van start!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht