Monumentale kassen Eyckenstein

Monumentale kassen Eyckenstein

Monumentale kassen Eyckenstein: de orchideeënkas

Monumentale kassen Eyckenstein.

Eén van de onderdelen van landgoed Eyckenstein is de moestuin. De moestuin is gelegen tegenover het landhuis en is ongeveer 1 ha groot. Twee monumentale kassen sieren de tuin. De oudste kas is de orchideeën kas. De andere kas is de druivenkas. In 2015 zijn de kassen volledig gerestaureerd. Ze zijn nu weer prachtig en geven de moestuin allure.

“In de moestuin bevinden zich twee bijzondere kassen, die allebei op de lijst van Rijksmonumenten staan. Het zijn de 19e-eeuwse grote kas (de druivenkas, waar overigens ook andere gewassen geteeld worden) en de eveneens 19e-eeuwse kleine kas (de orchideeënkas). Een van de bijzonderheden van de kleine kas is dat hij gebogen ramen heeft. De kassen verkeerden jarenlang is slechte staat. Bij storm was er het gevaar van vallende glasplaten en was het te gevaarlijk om in de kassen te komen. Op het metselwerk groeiden inmiddels allerlei varens. Restauratie was dringend nodig. Jarenlang lukte het niet om dit financieel voor elkaar te krijgen. Eind 2014 kon eindelijk het groene licht gegeven worden voor de restauratie.” (www.eyckenstein.nl)

“Eind juni 2015 is de restauratie van de kassen in de moestuin afgerond. De kassen zien er prachtig uit, in de oude glorie hersteld. Van top tot teen zijn ze aangepakt: de fundering, het stuc- en metselwerk, het frame en de ramen zijn zo veel mogelijk origineel en gezeemd weer teruggeplaatst. Beide kassen zijn weer volop in gebruik door biologische tuinder Luuk Schouten. De aannemer en alle vakmensen hebben uitstekend werk geleverd. Dankzij royale bijdragen van de Provincie Utrecht, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het KF Hein Fonds, het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, de Stichting Mens en zijn Natuur, de Gravin van Bylandt Stichting en de Stichting Pelgrimshoeve en giften van vrienden van Eyckenstein werd de lang gekoesterde restauratie mogelijk. Met de restauratie heeft de moestuin weer allure gekregen en heeft Tuinder Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein en zijn medewerkers weer een veilige werkplek gekregen.  ” (www.eyckenstein.nl)

Monumentale kassen Eyckenstein

De orchideeënkas, van binnen, met het bijzondere, gebogen glas

De orchideeënkas werd vroeger warm gestookt. Via een stelsel van buizen onder de tafels werd de warmte de hele kas door getransporteerd. Links achter aan de kas zie je daarom een schoorsteen.

Het orchideeën kweken werd indertijd vooral gedaan omdat het natuurlijk heel chique was als je de hal en de kamers van het landhuis kon versieren met zelfgekweekte orchideeën. De huidige tuinder vertelt dat de toenmalige tuinman een keer op kosten van de baron naar Afrika mocht reizen om een bepaalde bijzondere orchidee te gaan halen.

Monumentale kassen Eyckenstein

De Orchiedeeënkas

Monumentale kassen Eyckenstein

Orchiedeeënkas zijaanzicht

Monumentale kassen Eyckenstein

Monumentale kassen Eyckenstein: De Druivenkas

Monumentale kassen Eyckenstein

In de druivenkas worden ook tomaatjes gekweekt

Meer weten over de monumentale kassen Eyckenstein?

Meer weten van deze bijzondere plek? De website van Landgoed Eyckenstein vertelt nog veel meer over de moestuin en andere onderdelen van het landgoed.

Voor veel meer informatie over de moestuin en de openingstijden kunt u terecht op de website van Tuinderij Eyckenstein.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.