Eerste sneeuwklokjes verschijnen op landgoed Oostbroek

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes Oostbroek

Onlangs zijn de eerste sneeuwklokjes op landgoed Oostbroek (naast de Uithof, gemeente De Bilt) waargenomen. Landgoed Oostbroek geniet landelijke bekendheid vanwege zijn sneeuwklokjes. In het vroege voorjaar kleuren grote delen van het landgoedbos wit.

Met name het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het dubbele sneeuwklokje (G. nivalis Flore Pleno) komen hier voor. Boswachter Joris Hellevoort: ‘Sneeuwklokjes zijn de eerste tekenen dat de lente in aantocht is. In de Engelse landschapsstijl van landgoed Oostbroek horen deze stinsenplanten echt thuis.’

Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes lijken klein en teer, maar zijn ondertussen wel de eerste stinsenplanten die na de midwinterrust hun kopje opsteken. De bloeitijd van sneeuwklokjes duurt in de regel tot eind maart.

‘De temperatuur is afgelopen week gestegen, vandaar dat er nu heel voorzichtig sneeuwklokjes komen. Als het volgende week gaat vriezen, trekken ze zich weer iets terug, maar na de vorst komen ze vol terug,’ belooft boswachter Joris Hellevoort.

In Nederland komen zo’n twintig soorten wilde sneeuwklokjes voor. Behalve het gewone sneeuwklokje en het dubbele sneeuwklokje zijn op landgoed Oostbroek ook de Galanthus nivalis Viridapice en de Galanthus nivalis Scharlockii te vinden.

Engels landschapspark

Het is niet toevallig dat landgoed Oostbroek bekend staat om zijn sneeuwklokjes. De historische buitenplaats in De Bilt, pal tegen de oostgrens van de stad Utrecht, werd in 1887 ingrijpend vernieuwd. I.H.J. van Lunteren, de architect die het neorenaissancistische hoofdhuis ontwierp, tekende ook voor het parkontwerp van landgoed Oostbroek. De opstallen en het park van landgoed Oostbroek zijn sinds 2001 Rijksmonument.

Joris Hellevoort: ‘Architect Van Lunteren paste op Oostbroek de Engelse landschapsstijl toe, destijds heel gewild bij de elite. Zijn ideaal was dat natuurlijke schoonheid in verwilderde staat bewonderd kon worden. Daar horen stinsenplanten zoals sneeuwklokjes bij. Die werden dus grootschalig aangeplant. Vandaag de dag doen we dat nog. Sneeuwklokjes horen echt bij Oostbroek.’

De kruidentuin van het landgoed

Het was even lente in de kruidentuin

Het hoofdgebouw op de achterzijde gezien

De uitgegraven meander van de Kromme Rijn

Eenden en meerkoeten vinden het hier heerlijk

Herstel in oude luister

Twee jaar geleden werd het park van landgoed Oostbroek ingrijpend opgeknapt. Paden werden geschikt gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen, een nieuwe brug werd ontworpen voor de slingervijver, en er werd een spectaculaire cortenstalen wandelbrug aangelegd, die over het moerasbos van het landgoed slingert.

‘Onze filosofie is dat landgoed Oostbroek in de moderne tijd beleefd moet kunnen worden naar het oorspronkelijke plan van architect Van Lunteren,’ legt Joris Hellevoort uit. ‘Dus hebben we een hoogstamboomgaard, een moestuin, een kruidentuin, hooigrasland, schapen, Lakenvelder varkens en Lakenvelder koeien. Net als in vroeger tijden is een wandeling over het landgoed een korte beleving van gecultiveerde natuur. Dus als je vandaag de dag op Oostbroek wandelt, krijg je verrassende doorkijkjes en ervaar je lange zichtlijnen. Een unieke verrassing, pal naast de stad Utrecht en de A28.’

De cortenstalen wandelbrug

De cortenstalen wandelbrug

Brug over de slingervijver gezien vanuit het moerasbos

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.