Stichting Kunst en Cultuur 25 jaar!

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Voorzitter Ellen Thier vertelt over 25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Dit jaar bestaat de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt 25 jaar. Dit werd gevierd met een feestelijke bijeenkomst. Daarbij werd ook de SKC Muzeprijs 2017 uitgereikt aan Inge Fuijkschot, voormalig voorzitter SKC. De huidige voorzitter, Ellen Thier, stond uitgebreid stil bij de geschiedenis van de stichting en hoe het 25 jaar geleden allemaal begon. Wethouder cultuur Hans Mieras was bij de viering aanwezig evenals een drietal oud-wethouders en Ernest Schuler, cultuur ambtenaar van de gemeente De Bilt.

Een korte bloemlezing van de middag

In 1992 werd de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt opgericht. De doelstelling van destijds was het bevorderen van culturele activiteiten voor de inwoners van De Bilt. Vanaf de oprichting heeft SKC een rijk palet laten zien aan diverse activiteiten. De oorspronkelijke doelstelling staat daarbij nog steeds overeind. Veel activiteiten kennen al een lange traditie. In de loop der jaren is de aard van veel  activiteiten wel gewijzigd.

Keramuze, Korenfestival, Gluren bij de Buren, SKC Filmhuis, ArtTraverse

De vijf grote Keramuze tentoonstellingen die in de periode 1993-2005 in De Bilt plaatsvonden, hadden een landelijke uitstraling. De Biltse Muziekparade heeft zich voortgezet in vele Korenfestivals. De ArtTraverse in het gemeentehuis heeft al vele jaren boeiende tentoonstellingen met kunstenaars uit heel Nederland. Het evenement Gluren bij de Buren vindt in 2018 voor de tiende keer plaats. Verder hebben er de afgelopen jaren vele kunstlezingen, schrijverslezingen en muziekvoorstellingen plaatsgevonden. De jongste loot aan de stam is het SKC Filmhuis dat succesvol boeiende arthouse films in Theater Het Lichtruim vertoont. Al deze activiteiten kunnen alleen plaats vinden dankzij de enthousiaste inzet van een heel team vrijwilligers.

Viering, maar ook reünie en netwerkbijeenkomst

Voorzitter Ellen Thier opende de viering. Zij noemde de bijeenkomst naast een jubileumviering vooral ook een reünie en netwerkbijeenkomst. “Hier zijn gasten die aan de wieg stonden van SKC, zoals oprichter Henk van de Berg, maar óók zij die de kiem hebben gelegd voor de stichting, de oud-wethouders Alphons Katan, Jan van der Linden en Karel Beesemer.

Er zijn gasten die jarenlang als vrijwilliger fantastische projecten ontwikkelden en uitvoerden (Johanna van Nieuwstadt, Dorja Egberts, Elske van Scherpenseel, Joke Bouma en Claudie Douwes Dekker), gasten die voor hun inzet hiervoor de SKC Muzeprijs hebben ontvangen (Aleid Zuidema verbonden met ArtTraverse, Pieter Kramers; korenfestival en Henk van den Berg) en gasten die zich op cultureel gebied hebben onderscheiden en die de SKC Muzeprijs ontvingen (WVT in persoon van Ada van Dis en Colinda van Kalkhoven, pianiste Truus Nijessen, voormalig wethouder Alphons Katan, beeldend kunstenaar Luigi Amati en kunstminnaar Frans Poot).

Partners en relaties

En verder natuurlijk onze partners: Kunstenhuis (Rob Schouw), Bibliotheek Idea (Bea Rigter), Huize Gaudeamus (Jaap van Trigt) en de Bilthovense Boekhandel (Ike Bekking). Onze relaties: de gemeente De Bilt in de persoon van Wethouder Cultuur Hans Mieras, Ernest Schuler en Esther van Steenbergen. Vertegenwoordigers van Stichting Bluck, van jumelage De Bilt-Coesfeld, Theater in ’t Groen en kunstkring BeeKk.” Ook richtte Ellen Thier zich tot de ruim twintig medewerkers-vrijwilligers van SKC, waarvan sommigen al jarenlang de stuwende kracht zijn achter de vele werkgroepen van SKC.

Hoe het begon 25 jaar geleden

Ellen nam ons mee in de rijke geschiedenis van SKC. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was er niets op het gebied van cultuurbeleid of cultuurcoördinatie. Het culturele veld had daar wel behoefte aan en legde dit neer bij de politiek. Het toenmalige college was niet gevoelig voor hun argumenten waarop de fractievoorzitters van alle politieke partijen op de thee gingen bij de wethouder en zij kregen het voor elkaar dat de eerste cultuurnota werd geschreven en dat er in 1988 een gemeentelijke werkgroep Cultuur in het leven werd geroepen met Henk van den Berg als voorzitter, Ruby Hartgring als secretaris en Ernest Schuler als ambtelijk secretaris.

Later, om hun werk zelfstandig ten opzichte van de gemeente te kunnen doen, werd op 19 november 1992 de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt opgericht. Verder keek Ellen terug op de vele al eerder genoemde projecten en gaf een kijk op de toekomst. Ellen Thier beëindigde haar speecht met de volgende woorden: “Wij staan open naar de toekomst, staan open voor nieuwe, creatieve ideeën. Kom maar op zou ik zeggen. We hebben zin in de volgende vijfentwintig jaar!”

SKC Muzeprijs 2017

Tijdens de bijeenkomst werd ook de SKC Muzeprijs uitgereikt, een jaarlijkse onderscheiding voor inwoners van De Bilt die zich  op het gebied van Kunst en Cultuur buitengewoon hebben onderscheiden. De Muzeprijs 2017 werd uitgereikt aan Inge Fuijkschot, voormalig voorzitter van SKC. Inge was duidelijk verrast met deze prijs.

Margaret Steur, bestuurslid SKC, sprak de kersverse decorandus toe, waarbij zij aangaf dat deze prijs haar op het lijf is geschreven en dat zij die prijs ten volle verdient! Inge Fuijkschot is gedurende vele jaren het boegbeeld van SKC geweest.  Zij was betrokken bij de start van vele projecten van SKC zoals de gemeentelijke galerie ArtTraverse, Gluren bij de Buren, Vergeten Kunst, het Korenfestival, het Muziekpodium en het SKC Filmhuis. Met de SKC Muzeprijs waardeert de Stichting het werk van Inge en haar niet aflatende inzet.

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Margaret Steur spreekt de kersverse decorandus Inge Fuijkschot toe

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

De onthulling van het kunstwerkje behorende bij de SKC Muzeprijs een beeldje van Frank Eerhart ‘Grand Fourmi’ ofwel de grote mier, die het symbool is voor een bescheiden harde werker

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Inge Fuijkschot nam natuurlijk ook zelf even het woord

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Inmiddels waren familie en vrienden van Inge naar binnen gekomen. Het was voor haar een verrassing tot het laatste moment

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Een jubileum, maar ook een reünie en netwerkmoment

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Drie oud-wethouders cultuur van de gemeente De Bilt: Alphons Katan, Karel Beesemer en Jan van der Linden

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Wethouder Hans Mieras in gesprek

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

De viering vond plaats in de zaal van de Centrumkerk in Bilthoven

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Wethouder cultuur Hans Mieras maakte van de gelegenheid gebruik om de jubilerende stichting te feliciteren

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Ellen Thier zette vele vrijwilligers even in het zonnetje

 25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

“Henk van den Berg kon je vaak op locatie bij exposities aantreffen, in overall met duimstok, druk timmerend aan sokkels en displays. Henk, je bent voor je vele werk al onderscheiden met de SKC Muzeprijs bij het 20-jarig bestaan van SKC. We zijn blij dat jij in ons midden bent en ons nog de vele verhalen uit die begintijd kunt vertellen,” aldus Ellen Thier`

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Bijval voor de speeches

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Voor velen even het moment om bij te praten

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Een delegatie van de Brandweerharmonie Bilthoven zorgde voor de muzikale achtergrond

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

De fluitisten van de Brandweerharmonie Bilthoven

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Wethouder Mieras in gesprek met twee gasten

25 jaar Stichting Kunst en Cultuur De Bilt

Er is altijd heel veel te bespreken tussen de betrokkenen

Stichting Kunst en Cultuur 25 jaar!

Foto’s nabestellen? KLIK hier!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht