Biltstroom van start met zonnedak bij Landwinkel De Hooierij

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zonnepanelen De Hooierij

De deelnemers aan het project van Biltstroom De Hooierij op de foto!

Onder de stralende zon is op zaterdagochtend 5 mei jl. het collectieve zonnedak bij Landwinkel De Hooierij feestelijk geopend. Onder de naam Biltstroom – een initiatief van energiecoöperatie BENG! – zullen de komende tijd steeds meer zonne-energieproduktie-installaties worden gerealiseerd in de zes kernen van gemeente De Bilt. Initiatiefnemer Christoph Buter en boer en boerin Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer onthulden het bord met daarop het logo van de coöperatie Biltstroom. Nadat deze ‘gedoopt’ was met een mooie fles appelcider gingen de deelnemers die in de zonnepanelen hebben geïnvesteerd, samen op de foto.

In een week tijd zijn er 415 zonnepanelen gelegd op de staldaken bij Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt. Initiatiefnemer Christoph Buter nam in het voorjaar van 2016 contact op met Dirk-Jan Stelling. “Ik vond het een prachtige plek voor een eerste collectieve zonnedak in De Bilt. Als je De Bilt  binnen komt rijden over de Universiteitsweg zie je de panelen goed liggen aan de rechterkant, terwijl links de bekende radartoren van het KNMI aan de horizon pronkt, symbolisch voor De Bilt.” Dirk-Jan Stelling was direct enthousiast over het idee: “Ik vind het een mooie manier om mensen in de buurt te verbinden met de boerderij en daarnaast de uitstoot van CO2 omlaag te brengen.”

415 zonnepanelen

Van de 415 zonnepanelen worden er 115 gebruikt als aanvullende stroomvoorziening voor de boerderij en de Landwinkel. De overige 300 werden beschikbaar gesteld voor deelnemers aan het ‘postcoderoosproject’. Zo’n 34 mensen investeerden in de zonnepanelen waarna er opdracht werd gegeven aan het Biltse bedrijf GreenLink om het zonnedak te realiseren. In minder dan een week tijd verschenen de panelen op de staldaken. Deelnemers vertelden enthousiast over hun motivatie om mee te doen. Soms kunnen zonnepanelen niet goed op het eigen dak worden gelegd vanwege schaduw door bomen of een flat in de buurt. Dan kan een collectief zonnedak in de buurt een uitkomst zijn.

Voor nog meer foto’s en nabestellingen KLIK HIER!

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zonnepanelen De Hooierij

Nicole van Overbeek heet iedereen welkom op De Hooierij, met op de achtergrond de zonnepanelen

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zonnepanelen De Hooierij

Christoph Buter, samen met Dirk-Jan Stelling en Martine Wismeijer (DeHooierij) en BENG!-voorzitter Nicole van Overbeek

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zopnnepanelen

Twee deelnemers vertellen over hun inschrijving en motivatie

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zopnnepanelen

Martine Wismeijer houdt het bord ten doop het bord met een biologische appelcider

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zopnnepanelen

Ook deze familie heeft zonnepanelen op het staldak geadopteerd

BENG Boerderij Nieuw Bureveld De Bilt Zopnnepanelen

Ook wethouder Anne Brommersma en raadslid Henk Zandvliet (beiden van GroenLinks) waren ook aanwezig

Het volgende project van Biltstroom is al in voorbereiding in Maartensdijk bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Het streven is om in alle zes kernen collectieve zonnedaken te realiseren onder het motto: samen lokale energie opwekken, van De Bilt en voor De Bilt. Biltstroom staat tevens voor lokaal geproduceerde stroom die je ook kunt afnemen als klant, zonder deel te nemen in een van de projecten zoals bij De Hooierij. Zie voor meer informatie: www.biltstroom.nl.

Biltstroom van start met zonnedak bij Landwinkel De Hooierij

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht