Mooi Sluishoef aan de Biltse Grift

Sluishoef

Sluishoef

De kleine buitenplaats Sluishoef is met de witgepleisterde empire-gevel een opvallende verschijning aan de Utrechtseweg. De naam verwijst naar het er vlak voor gelegen sluisje in de Biltse Grift. Tegenwoordig is ter plekke een stuw te vinden. Het buitenhuis werd tussen 1923 en 1828 opgericht door Hendrik de Heus, een Amsterdamse knopenfabrikant.

Sluishoef kent een lang industrieel verleden (*)

Sluishoef kent een lang industrieel verleden. Nadat in 1640 de Biltse Grift was gegraven, werd al snel het sluisje benut voor een bedrijf: de vingerhoedmolen van de Utrechter Jan Claesz. Schot. In 1808 werd het waterrad gesloopt en de erbij behorende gracht gedempt. Tot 1823 blijft de naam Vingerhoedmolen in zwang. Dat jaar koopt de Amsterdamse knopenfabrikant Hendrik de Heus het geheel. Hij bouwt een nieuw huis en gebruikt de bijgebouwen als stanserij voor koperen schijfjes voor de ’s Rijks Munt in Utrecht.

Sluishoef komt in 1848 in bezit van jhr. David Jan Martens die het huis in 1858 laat verbouwen met onder meer een fraaie oranjerie aan de achtergevel Een jaar later verkoopt hij zijn net verbouwde huis aan zijn buurman, mr. C.W.J. baron van Boetzelaer, die ook eigenaar is van Sandwijck.

Sluishoef

Sluishoef aan de Biltse Grift

In 1963 komt niet alleen Sandwijck, maar ook Sluishoef in het bezit van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1984 worden beide buitenplaatsen overgenomen door het Utrechts Landschap. Sluishoef, waar jarenlang G.A. van Groenekan de wereldberoemde meubels van Gerrit Rietveld in elkaar timmerde, heeft er lang verkommerd bijgestaan. Tegenwoordig is het, mooi gerestaureerd, weer particulier bewoond.

(*) De tekst in deze reportage is ontleend aan de website van het Utrechts Landschap.

Meer weten over Sluishoef en andere Utrechtse buitenplaatsen?

Klik hier om op de website van Utrechtse buitenplaatsen te komen en voor meer informatie over Sluishoef en andere Utrechtse buitenplaatsen.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.