Buitenplaats Rustenhoven Maartensdijk

Rustenhoven

Rustenhoven

De 18e-eeuwse buitenplaats Rustenhoven is een sieraad aan de Dorpsweg te Maartensdijk. Het gebouw van twee bouwlagen heeft twee achter elkaar gelegen zadeldaken die eindigen in puntgevels, waarvan de voorste door schoorstenen worden bekroond. Tegen de rechterzijde bevindt zich een ronde uitbouw met koepeldak. Het pand heeft een interessante historie, die door Bert en Ethne Bolle op voorbeeldige wijze in beeld is gebracht in hun ‘webhof’.

“Rustenhoven is regelmatig door prominente Nederlanders bewoond geweest, hetzij permanent, hetzij als zomerresidentie. De Koninklijke familie vereerde de hofstede meermalen met een bezoek. Achtereenvolgens woonden er de schout Swaving, de adellijke families Rovere van Breugel en Van Breugel Douglas, de familie Burman Eyck tot Zuilichem, notaris Van Meerlant, de families Klever en Lugt, de familie Fentener van Vlissingen ….” ( ‘webhof’ van Bert Bolle).

De familie Bolle, met het Barometermuseum, heeft Rustenhoven het langst permanent bewoond, bijna een kwart eeuw lang, schrijft Bert Bolle op zijn ‘webhof’. Daarna hebben de families Scholten, Eykel en aan de Stegge er nog gewoond. Bert Bolle heeft zelf een mooie ‘webhof’ gemaakt vanwege het 250-jarig bestaan van Rustenhoven. Deze site is zeer de moeite van het bekijken waard en bevat heel veel interessante wetenswaardigheden en mooie illustraties en foto’s.

“Het buitengoed was vroeger 130 ha groot, maar werd in de 20e eeuw aanzienlijk verkleind door grondschenkingen en verkoop. Rustenhoven ging dikwijls in andere handen over en het hoofdgebouw onderging ingrijpende veranderingen. Van binnen is weinig meer origineel 18de-eeuws en er is nogal wat aangebouwd. Toch is het beeldbepalende pand nog steeds van grote cultuurhistorische waarde, mede doordat van het oorspronkelijke 18de-eeuwse voorgedeelte de gevels behouden zijn gebleven en vanwege de ligging in het oude parkbos.” (wikipedia).

Rustenhoven

Rustenhoven

Het landhuis is nu perfect onderhouden en een sierraad aan de Dorpsweg. Tegenwoordig is het in gebruik als trouwlocatie, vergaderlocatie en als bed&breakfast. Sinds 2016 worden er ook huisconcerten gegeven. Binnenkort wil men op Rustenhoven ook educatieve activiteiten gaan organiseren.

Meer weten over Rustenhoven?

Bekijk dan vooral de prachtige door Bert Bolle gemaakt ‘webhof’ .

Op wikipedia staat Rustenhoven ook beschreven.

Voor informatie over het huidige Rustenhoven kunt u terecht op de website van buitenplaats Rustenhoven.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Feestelijke opening Open Monumentendag De Bilt in Rustenhoven - DeBiltinBeeld.nl
    10 september 2017 op 10:55

    […] hier ook onze eerdere reportage over buitenplaats Rustenhoven met mooie foto’s en verhalen over het […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.