Langs het Groenedijksepad tussen Achttienhoven en Groenekan

Langs het Groenedijksepad

Het is heerlijk om op een zonnige dag langs het Groenedijksepad van Achttienhoven naar Groenekan te fietsen. De sloot en de wetering  aan weerszijden van het pad glinsteren in de zon en het water kleurt blauw, net als de lucht.

Het pad over de Groenedijk is een voormalige kade; een scheiding tussen twee ontginningsblokken. De polders die hier ontstonden worden tot op de dag van vandaag droog gehouden via een ingenieus stelsel van sloten, dammen, stuwen, molens en gemalen. Het water wordt opgepompt naar de wetering langs het Groenedijksepad. Daarom ligt het waterpeil hier hoger dan dat van de sloten. Uiteindelijk wordt het water afgevoerd naar de Vecht.*

In de verte zien we de Utrechtse Dom en de Groenekanse korenmolen Geesina.

Langs het Groenedijksepad

Langs het Groenedijksepad

Voor de jarenlange bemaling lag het veen hoger en droger, waardoor graanteelt mogelijk was. De korenmolen Geesina, in de verte zichtbaar, is hiervan nog het bewijs. Door de hoge grondwaterstand kan nu alleen nog gras groeien, zo dat de boeren hier leven van de melkveehouderij. Melkveehouders en weidevogels zijn gebaat bij het open weidelandschap. De Agrarische Natuurvereniging Landschap Noorderpark spant zich in om het te behouden.*

Korenmolen Geesina

Links zien we de Koningin Wilhelminaweg, waarlangs druk verkeer raast. Een bont schaap staat rustig te grazen met haar lammetje in haar kielzog.

Een bont schaap met een lammetje in haar kielzog

In de weilanden grazen ganzen. Ze zijn niet bang voor de vogelverschrikker in hun midden.

Veel zwanen grazen in de weilanden langs het Groenedijksepad

Langs het Groenekansepad

Zwanen en meerkoeten voelen zich hier prima thuis

Achterom kijkend  hebben we zicht op Achttienhoven. Het water kleurt diep blauw, een weerspiegeling van de heldere blauwe lucht.

Achttienhoven, gezien vanaf het Groenedijksepad

Langs het Groenedijksepad

 • Tekst afkomstig van het informatiebord langs het Groenedijksepad.
DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

 • Reageer
  Kees v gogh
  29 maart 2017 op 17:42

  Voor een mooi stukje natuur vlak bij huis een prima gelegenheid .

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.