Monument uitgelicht: Renova – de symboliek van de Rozenkruisers

Renova

RENOVA de Rozenkruisers in Bilthoven

Zaterdag 10 september 2016 vond de Open Monumentendag De Bilt plaats. Onder meer kon toen een bezoek gebracht worden aan Renova. Zodra je het oprijpad van Renova oprijdt, ervaar je direct een enorm gevoel van rust. Dat gevoel moet architect Hendrik Wijdeveld ook gehad hebben, toen hij in 1936 het terrein aan de Maartensdijkseweg 1 te Bilthoven zag.

Hij bouwde er ‘Elckerlyc’, Hogeschool voor Architectuur en Beeldende Kunsten. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het pand verkocht aan het genootschap van de Rozenkruisers. Zij vestigden er een conferentiecentrum en gaven het pand de naam Renova, die ‘vernieuwing’ betekent.

Renova

RENOVA Rozenkruisers Bilthoven

Lidewij Meeter en Rumon Bruins, de beheerders van Renova, wonen in het huis dat ooit het woonhuis van Wijdeveld was. Het huis en de andere gebouwen hebben niet de status van monument, maar Renova past wel heel goed in het programma van de Open Monumentendag De Bilt van dit jaar. Het thema is dit jaar ‘Iconen en Symbolen’ en symboliek speelt bij de Rozenkruisers een belangrijke rol.

Bij de entree van Renova valt een belangrijk en groot vormgegeven symbool van de Rozenkruisers te zien: de in elkaar gevlochten combinatie van een cirkel, vierkant en driehoek. De cirkel symboliseert de eeuwigheid, de goddelijke mikrokosmos. De driehoek staat voor de Vader, de Zoon en de Heilige geest en het vierkant ten slotte is het fundament van bouw, waarop de ziel van de mens zich dient te ontwikkelen.

RENOVA en Symboliek

Meer symboliek is te vinden in en rond de tempel van de Rozenkruisers. Gelegen midden in de prachtige natuur is het een plek van bezinning waarover Lidewij en Rumon met toewijding en passie vertelden. Op deze dag gaven zij een open kijkje in hun leven en werken als Rozenkruisers.

Tekst: Anoushka Moes, Comité Open Monumentendag De Bilt

Renova

Het toegangshek met de symboliek van de Rozenkruisers

Renova

Dit gedeelte van het hoofdgebouw ademt de stijl van architect Hendrik Wijdeveld

Renova

Het hoofdgebouw

Renova

De eetzaal van het conferentieoord is berekend op vele honderden gasten

Renova

De driehoek staat voor de Vader, de Zoon en de Heilige geest en het vierkant ten slotte is het fundament van bouw, waarop de ziel van de mens zich dient te ontwikkelen

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.