Historische miniatuur kermis nu in De Bilt

Miniatuur Kermis Hessenweg 110 De Bilt elke dag van 11.00 en 15.00 uur, toegang gratis

Op de Hessenweg 110 is tot en met 24 december (van 11.00 en 15.00 uur) een bijzonder spektakel te zien. Een heuse miniatuur kermis in kerstsfeer geheel naar voorbeeld van de kermis in Zutphen in 1960! De wat ouderen kennen waarschijnlijk alle attracties nog! Touwtje trekken, de schiettent, de spiegeltent, poffertjes, de dikke dame, de sterke mannen en niet te vergeten de prachtig vormgegeven kermisorgels. De toegang is gratis.

Jan de Graaf is de bouwer en is ook aanwezig tijdens de openingstijden. Hij kan met veel smaak vertellen hoe het in der tijd er aan toe ging. Jan woonde aan de straat waar de kermis was en hoe hij uiteindelijk deze sfeer wilde vatten in een miniatuur kermis: “Ik ben ooit begonnen te bouwen. Eigenlijk ben ik niet zo geduldig voor het modelwerk, maar wel een volhouder. Elke dag bouwde ik anderhalf uur en dat jarenlang en nu nog steeds. Uiteindelijk ontstond er een complete kermis met reuzenrad! Bovendien draait en beweegt er van alles. Er lopen zelfs figuurtjes rond in het ‘Labyrint’ en houdt de hele familie van de schoenenzaak een schoenenmodeshow in de etalage….” Jan kan hierover bovendien een leuke anekdote vertellen.

Kerstsfeer

De kermis is speciaal voor deze periode in wintersfeer aangekleed, met een heuse kerstboom en sneew! Het geheel is volledig verlicht door miniatuur verlichting, welke een exacte kopie is van de werkelijke verlichting. Het is een prachtig schouwspel voor jong en oud. Eén van de bezoekers – een moeder met dochtertje – zei, dat ze haar hele familie, vrienden en buren ging optrommelen, want dit moesten ze zien. Ze heeft gelijk, dit moet je niet missen!

Een paar cijfers

De kermis bestaat uit 24 attracties, is 14 meter lang, vanaf 1970 bouwt Jan elke dag anderhalf uur aan de kermis, er staan 260 mensfiguurtjes, Jan de Graaf zit zelf achter het raam te kijken (net als in der tijd), alles is gebouwd aan de hand van foto’s en herinneringen. Kortom, kom dat zien, kom dat zien!

Tot en met 24 december, Hessenweg 110, De Bilt (tussen Wibra en Freewear) elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur.

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Zo mooi nagemaakt, dat je zin in snoep krijgt!

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Een van de prachtige kermisorgels, die speciaal voor deze periode kerstmuziek spelen

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Ook de huizen in de achtergrond zijn een exact voorbeeld met de winkeliers uit die tijd

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Zin in poffertjes?

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Touwtje trekken, altijd prijs

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Zelfs in het Labyrint lopen figuurtjes rond!

Wie ziet Jan de Graaf zitten?

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

Altijd prijs

Miniatuur Kermis Hessenweg De Bilt

En natuurlijk met zeker twee draaimolens

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.