BENG! Café: ‘wie maakt de persoonlijke voetafdruk inzichtelijk?’

BENG!

Spreker van het BENG! Café is klimaatwetenschapper Rob van Dorland

BENG! zoekt in eigen gemeente naar oplossingen voor de mondiale klimaatproblematiek. Dinsdag speelde de discussie zich af bij het plaatselijke KNMI. Eén van de aanwezigen merkte op dat de jaarlijkse megatonnen uitstoot in Nederland veel te abstract en afstandelijk klinkt. ‘Verdeel die hoeveelheid over 17 miljoen Nederlanders en je ervaart zelf je voetafdruk per persoon’.

Waar ligt de taak van de individuele inwoner van De Bilt om het klimaat af te koelen?’ Heeft het KNMI de taak om die vertaalslag te maken?, vroeg aanwezig wethouder Ebbe Rost van Tonningen van Economische Zaken zich vervolgens af.

Op het moment dat in Den Haag de coalitiebesprekingen draaien rond het thema Klimaat in Nederland is de Biltse energiecoöperatie BENG! in De Bilt op bezoek bij het plaatselijke KNMI. Belangrijke reden voor deze locatiekeuze is dat het Rijks weer- en klimaatinstituut één van de 17 partners is, die het Bilts Energieakkoord (BEA) hebben onderschreven. En zich daarmee garant stelt voor een stevige besparingsambitie in 2020 op weg naar 2030.

Menselijke handelen

Spreker van de avond is klimaatwetenschapper Rob van Dorland, lid Intergovernmental Panel on Climate Change, die aan de hand van een serie schrikwekkende sheets (foto’s) toelicht wat de gevolgen voor de planeet zijn als de immense uitstoot van broeikasgassen op korte termijn niet of onvoldoende wordt tegengegaan. IPCC- metingen tonen aan dat de immense CO2 uitstoot en daarmee de aardopwarming het gevolg zijn van menselijk handelen: ‘Het klimaat warmt op en veel van de veranderingen sinds halverwege de vorige eeuw zijn de afgelopen duizenden jaren niet eerder voorgekomen’.

De laatste dertig jaar was zeer waarschijnlijk de warmste periode in 1400 jaar. De CO2-concentratie is sinds het pre-industriële tijdperk, sinds circa 1850, toegenomen met veertig procent.

Waarin investeren?

De discussie met de zaal draaide om de verantwoordelijkheid van individuele personen in het tegengaan van klimaatverandering. Bijvoorbeeld of je een vliegvakantie kunt inruilen door 20 zonnepanelen op je dak te plaatsen?

Moet je de euro of dollar investeren in besparingstrajecten van ontwikkelde landen met een grote CO2 uitstoot, of juist in ontwikkelingslanden die op zoek zijn naar duurzame economische ontwikkeling?

Motiveert de dreiging van klimaatverandering mensen eigenlijk wel tot beter gedrag? En zo niet, moet de inwoner van De Bilt de gevolgen dan maar voelen in zijn portemonnee?

Tekst: Veroniek Clerx / BENG!

Bouwe Taverne leidt de avond in

Er werden diverse vragen gesteld

Rob van Dorland belichtte vele aspecten van klimaatveranderingen

ook veel vragen voor Rob van Dorland

Van Dorland laat zien dat het de laatste 150 jaar enorm hard is gegaan

Ideeën en maatregelen werden uitgewisseld

BENG!

Vele ideeën werden ook onderling uitgewisseld

Er werd nog lang door gediscussieerd over dit belangrijke onderwerp tijdens de borrel

BENG! Café

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Kees v gogh
    23 maart 2017 op 19:36

    Een belangrijk thema met mooie foto,s

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.