Start jubileumactiviteiten historische verenigingen De Bilt en Maartensdijk

Historische Verenigingen

In een volle Mathildezaal beet Paul Meuwese het spits af

Onlangs werd onder grote belangstelling in de Mathildezaal van het gemeentehuis het startsein gegeven van de lustrumactiviteiten van de historische verenigingen uit De Bilt en Maartensdijk. De Maartensdijkse vereniging bestaat 30 jaar en die uit De Bilt 25 jaar.

Paul Meuwese, voorzitter van de jubileumcommissie van beide verenigingen, beet het spits af deze middag. Hij lichtte het een en ander toe over de plannen voor het komende jaar. Beide verenigingen (Historische Kring D’Oude School en Historische Vereniging Maartensdijk) gaan in ieder geval een tentoonstelling verzorgen over de historie van het desbetreffende dorp, een project voor basisscholen organiseren en er wordt in ieder geval aandacht gegeven aan de naam Bilthoven, die dit jaar 100 jaar bestaat. Een tentoonstelling hierover zal op 13 mei 2017 worden geopend bij Veldhoven Interieurs in Bilthoven.

Anne Doedens fungeerde als dagvoorzitter en leidde ons deze middag door het programma. Hij besteedde ook aandacht aan de filmclub van Groenhorst Maartensdijk, die een film hebben gemaakt over het ontstaan van Oostbroek, 900  jaar geleden en de relatie met het Hoogkruis in het Van Boetzelaerpark. Samen met docent Monique Neppelenbroek en producer Sanne van der Zee van de Biltsehelpdesk.nl, maakten zij een vijf minuten durende film over dit onderwerp, die deze middag ook werd vertoond. Ook interviewde Anne Doedens diverse leerlingen over de totstandkoming van de film.

Tevens passeerde het ophanden zijne Digitale Museum de revue. Hier komt alles wat enig belang heeft voor de historie van de gemeente De Bilt op te staan. Het geheel wordt aantrekkelijk gemaakt voor ouderen en juist ook voor jongeren.

Er zijn nog veel meer plannen voor dit jaar, die zijn terug te vinden op de jubileumwebsite van de beide verenigingen www.vanzoddetotpleisterplaats.nl.

Canon van De Bilt en van Maartensdijk

Voordat de canons van De Bilt en Maartensdijk werden gepresenteerd, werd een forum geïnstalleerd van de huidige (waarnemend) burgemeester en drie oud-burgemeesters, die elk een voor hen onmisbare strofe in de canon mochten aangeven. De heren Rob Verkerk, Fons Panis, Alexander Tchernoff en Peter Diepenhorst vertelden om beurten wat er volgens hun beslist niet mag ontbreken in de canons.

Jaap Akkermans nam daarna het woord en gaf een toelichting over de canons en de achterliggende techniek. Daarna werden de beide canons onthuld met een muisklik door wethouder Hans Mieras. Mieras benadrukte het belang van de canon en het Digitale Museum voor de gemeente. Hij vindt het belangrijk dat als we de toekomst vormgeven, we het verleden moeten kennen. De beide canons zijn te zien op de website:

Canon De Bilt

Canon Maartensdijk

Leerlingen van Groenhorst Maartensdijk lichtte toe hoe de film tot stand is gekomen

De film werd in zijn geheel getoond deze middag

Dagvoorzitter Anne Doendens daagde de (oud-)burgemeesters uit om een onmisbare strofe in de canon te benoemen

Historische Verenigingen

De heren Rob Verkerk, Fons Panis, Alexander Tchernoff en Peter Diepenhorst

Jaap Akkermans vertelde over de techniek achter de canon

Regio TV De Bilt maakte er een mooie reportage van. Deze is hier te vinden

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Kees v gogh
    31 maart 2017 op 11:54

    Een belangrijke mijpaal voor De Bilt mooi in beeld gebracht

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.