Kunstkring BeeKk exposeert in de traverse van Jagtlust

Kunstkring BeeKk

Kunstkring BeeKk opent exspositie in de traverse van het gemeentehuis

Vandaag werd onder grote belangstelling de tentoonstelling van Kunstkring BeeKk in de traverse van het gemeentehuis officieel geopend. Eenmaal per jaar houdt Kunstkring BeeKk een expositie in de verbindingstraverse van gemeentehuis naar Jagtlust. Spreker tijdens de opening was Marieke Frequin, beeldend kunstenaar. De expositie is op werkdagen tijdens kantoor uren gratis te bezichtigen tot woensdag 28 juni 2017.

Dit jaar bevat de expositie werken van negen BeeKk-leden: Lizette Bazuin, schilderijen; Anne-Claire Benthem-Alta, aquarellen; Els Bonten, fotografie; Claire van Lierop, fotografie; Jos krikke, schilderijen; Inge van Elst-Moonen, aquarellen; Mária Berns, schilderijen en objecten; José Delfosse, beeldhouwen; Margreet de Vries, keramiek. De de muzikale omlijsting werd verzorgd door saxofoonkwartet Take Four onder leiding van Ankie de Niet.

Wervelende openingstoespraak van Marieke Frequin

Voor de openingstoespraak was beeldend kunstenaar Marieke Frequin uitgenodigd. Zij hield een wervelend betoog, waarvan we enkele frases u niet willen onthouden:

Marieke: “De traverse en het bijbehorende moderne deel van het gemeente huis zijn ontworpen door architect Fokke de Jong. Ik heb hem zelf gesproken en hij heeft me het ontstaan ervan beschreven. Het doel was om de monumentale villa Jagtlust, met zijn eigen karakter – ontworpen voor een adellijke familie – op een zo onzichtbaar mogelijke manier, en met in stand houding van zoveel mogelijke natuur, te verbinden met een nieuw functioneel gemeentehuis. Daarbij werd gelijk al gedacht aan de toekomstige ruimte als tentoonstellingsruimte. Daarom werd één wand zonder glas ontworpen, waar nu nog steeds het noorderlicht de tentoongestelde werken goed kan belichten. In de vloer werden diverse horizontale plateaus ontworpen zodat het makkelijker zou zijn om hier sokkels met beeldhouwwerken te plaatsen. Zoals gezegd was er veel groen, en een oude grote kastanjeboom werd gespaard door de traverse er met een lichte kronkel omheen te bouwen. Helaas overleed de boom ruim een jaar na de bouw, maar dit is dus de reden waarom er een lichte bocht in is ontworpen.”

Marieke over Els Bonten

“Ik heb echt bewondering voor de veelzijdigheid van Els Bonten. Zowel in stijl als in de kunstvormen die ze gebruikt. Haar werken variëren van abstract moderne fotografie en sculptuur tot nauwkeurig figuratieve foto’s en sculpturen. Zij werd door de schilderijen van de anatomische les Van Professor tulp door Rembrandt uit 1639, en het schilderij van de geboorte van Venus door Botticelli, geïnspireerd tot de hier aanwezige fotografische parafrase in een weergave in het medium van deze tijd:
De fotografie. Een anonieme halfnaakte dode vrouw als Venus, met aan haar voeten vleugels en pijl en boog en met daaromheen gegroepeerd als in de anatomische les van Prof Tulp: Letterlijk : Blitse- en Bilthovense kopstukken: De heren Nijssen, Kamerbeek, Buurman, Henk van Scherpenzeel, Eric Nagelkerke, Koos Hoekstra, Peter Bos, John van der Laan. Hun gelaatstrekken lijken op die van de figuren die we afgebeeld zien op het schilderij van Rembrandt. Het is gedurfd, en technisch superknap gefotografeerd qua belichting. In de foto van Els Bonten zien we een hedendaagse afspiegeling van het 17e eeuwse Clair-obscure(licht-donker) van Rembrandt.”

De tentoonstelling als geheel

“Terug naar de tentoonstelling als geheel: Het meest Opvallende is dat door de hele tentoonstelling een rode draad loopt van relativering, humor en zoals Inge van Elst die hier haar aquarellen tentoonstelt, geformuleerd heeft: het zoeken naar een spanningsveld in het willen behagen van de kijker met een subtiel schurend aspect.
Daarbij komt dan nog door de totale tentoonstelling het gevoel van vrijheid naar voren door de grote variatie en diversiteit van technieken, stijlen en visie. Is dit niet een afspiegeling van hoe men zich voelt in onze gemeente maar dan gezien door de ogen van de kunstenaars in onze gemeente? De spanning tussen dingen die je moet doen, dingen die anderen van je verwachten, routinematige dingen en de wens daaraan te ontsnappen en je eigen weg te gaan.?. zo verwoordde Maria Berns dat.”

Trouwen

“Als je nu hier op het gemeentehuis in Bilthoven gaat trouwen zal je je later zeker de kleurrijke schilderijen herinneren van dezelfde Maria Berns die nu tijdens deze tentoonstelling de ingang van de trouwzaal flankeren. Met pakkende en toepassende teksten en blije kleuren. Positief. Een feestje. Hiernaast stond het verstilde plastische 3 dimensionale werk van Jose Delfosse dat een verdiend heel mooi soort ereplekje had gekregen, maar toch in verband met logistieke redenen uit de loop iets verderop is geplaatst. Jose heb ik nog ook even persoonlijk over de tentoonstelling en haar werk gesproken. En de aquarellen van Inge van Elst zijn weer in alles verschillend van de vergankelijke en maritieme stillevens van Lizette Bazuin in olieverf.  Kortom er is teveel om op te noemen wat je over de getoonde werken kan vertellen.”

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Saxofoonkwartet Take Four onder leiding van Ankie de Niet (sopraan saxofoon) zorgde voor de muzikale omlijsting

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Gastheer tijdens de opening was Kees van Gogh, beeldend kunstenaar en lid van Kunstkring BeeKk

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Voor de openingstoespraak was beeldend kunstenaar Marieke Frequin uitgenodigd

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Ruim negentig belangstellenden waar naar de opening gekomen

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Veel diversiteit

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

Belangstelling voor de kunst

Kunstkring Beekk opening Art Traverse Bilthoven

De traverse blijft een mooie locatie voor kunst. Het waarom vertelde Marieke Frequin

Gemeentehuis Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173, 3721 AB Bilthoven

Voor verdere informatie over deze Kunstenaars kijk op www.kunstkringbeekk.nl

Kunstkring BeeKk in de Art Traverse

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

 • Reageer
  Jan-Gerrit van Wijhe
  12 mei 2017 op 20:43

  Dank voor de mooie foto’s en het verslag !
  Namens Kunstkring BeeKk.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.