Overdracht herdenkingsmonument aan groep 7 Groen van Prinstererschool

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

De kinderen stonden allemaal even stil bij het monument tijdens de overdracht aan groep 7 van de Groen van Prinstererschool

Vandaag vond de traditionele overdracht plaats van het Herdenkingsmonument op Jagtlust door de leerlingen van groep 8 aan de leerlingen van groep 7 van de Groen van Prinstererschool. De leerlingen van groep 8 zorgen het hele jaar voor het monument zodat het er altijd netjes bij staat. Burgemeester Sjoerd Potters ontving de leerlingen op Jagtlust, alwaar inleidingen plaatsvonden door burgemeester Potters, de heer De Wolf, mevrouw Hildering en twee leerlingen van groep 8. Na de inleidingen gingen de leerlingen naar het Herdenkingsmonument.

De heer Wolf was in 1945 7 jaar

De heer De Wolf vertelde over zijn ervaringen in de oorlog. Toen hij drie jaar was brak de oorlog uit. Hij woonde toen met zijn ouders in Rotterdam. Zij hebben het bombardement meegemaakt en verloren alles. Uiteindelijk kwamen zij in De Bilt terecht. Zijn vader was fotograaf en bij het verzet. Hij vervalste identiteitspapieren en werd uiteindelijk daarvoor opgepakt. “Helaas overleefde hij de oorlog niet, hij werd gemarteld en op 23 januari 1945 gefusilleerd op de Soestdijksestraatweg. De kogelgaten zitten nog in het huis,” vertelde de heer Wolf. Door de kinderen werden diverse vragen gesteld aan de heer Wolf, zoals wat hij de ergste gebeurtenis vond. Al met al een zeer indringend verhaal.

Mevrouw Hildering verbleef toen in Java

Mevrouw Hildering was op het moment van de Tweede Wereldoorlog woonachtig op Java. De Japanners bezette het toenmalige Nederlands Indië. Zij vertelde over de wreedheden de vernederingen, de vreselijke en dagen durende transporten in goederentreinen en het leven in het jappenkamp. Zij was toen drie jaar en moest al werken; onkruid wieden en hout halen. Haar vader, een dominee, werd gemarteld en gevangengezet. “Je mag van een wonder spreken dat wij als gezin deze vreselijke tijd allemaal hebben overleefd,” vertelde zij. “Het eten was niet meer dan stijfselpap en je kreeg elke dag wel klappen met een bamboe stok als je het niet helemaal goed deed, zoals buigen; ook de allerkleinste. Toen mijn vader na 4,5 jaar uit gevangenschap vrijkwam herkenden wij hem niet meer. Sterk vermagerd en spierwit. Hij is nooit gezwicht ondanks de martelingen.” Ook dit verhaal maakte heel veel indruk op de kinderen. Ook meldde zij dat de oorlog voor haar pas op 15 augustus 1945 was afgelopen toen de Japanners zich overgaven. De burgemeester merkte op dat dit in De Bilt ook wordt herdacht op deze datum en dat de kinderen daarbij hartelijk welkom zijn.

Presentatie en quiz

Twee leerlingen van groep 8 (Binita en Salma) vertelden veel wetenswaardigheden over het monument. “Jaap Kaas heeft dit monument in 1958 gemaakt van Franse kalksteen,” vertelden zij. “Hij studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam”. Om alle feitelijkheden nog even te testen, hadden zij een quiz gemaakt. De toehorende kinderen hadden goed opgelet en beantwoordden de vragen vlot en goed.

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

De aankomst van de leerlingen op Jagtlust deze ochtend

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

Welkom en een inleiding van burgemeester Sjoerd Potters

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

De heer Bernard de Wolf vertelde een zeer indringend verhaal hoe hij de oorlog beleefde als kind

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

Mevrouw Hildering vertelde het verhaal vanuit haar belevingen in Nederlands Indië

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

Binita vertelde veel wetenswaardigheden over het herdenkingsmonument

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

Salma vertelde veel over de oorsprong van het monument

Overdracht herdenkingsmonument Groen van Prinstererschool De Bilt

Als laatsten brachten de burgemeester, mevrouw Hildering en de heer Wolf een eresaluut

Overdracht herdenkingsmonument aan groep 8 Groen van Prinstererschool

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht