Nieuwe expositie ArtTraverse gemeentehuis De Bilt

Nu te zien in de ArtTraverse De Bilt. Werken van Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Nu te zien in de ArtTraverse De Bilt: werken van Evert van Kooten Niekerk en Dick Stapel

Zondag is er een geheel nieuwe expositie geopend in de ArtTraverse van het gemeentehuis van De Bilt. Werken van twee beeldend kunstenaars sieren nu de prachtige verbindingsgalerij en het voorhuis van Jagtlust. Beelden van Evert van Kooten Niekerk en schilderijen van Dick Stapel. 

Han de Vries

De expostitie werd officieel geopend met een samenzijn in de Mathildezaal en niemand minder dan hoboïst Han de Vries sprak het openingswoord. Hij gaf als musicus een welhaast muzikale bloemlezing over de werken van beide kunstenaars, die hij beiden goed kent. Dick heeft een paar jaar geleden een portret van hem gemaakt (hangt ook op de expositie) en Evert van Kooten Niekerk werkt op dit moment aan een beeld van De Vries.

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Han de Vries tijdens zijn inleiding in een volle Mathildezaal

Stef de Niet

Han de Vries was wat aan de late kant wat hij weet aan zijn verstrooidheid als muzikant. De tijd werd opgevuld door Stef de Niet – voormalig bestuursadviseur cultuur en financiën van de gemeente Den Haag – die een vermakelijk en met anekdotes doorspekt verhaal hield over het ontstaan én de aanschaf in 1997 van de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Een geïmproviseerde inleiding door Stef de Niet

Evert van Kooten Niekerk

Evert van Kooten Niekerk (1949) studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten Artibus, Utrecht en daarna aan de Rijksakademie van Beeldende kunsten te Amsterdam. Van meet af aan heeft hij zijn beelden in brons gegoten en kort geleden is hij beelden in hout en hardgips gaan vervaardigen. De houten beelden worden met de kettingzaag gevormd en net zoals bij de gipsen beelden het geval is, worden de beelden gepolychromeerd. Een groot deel van het recente oeuvre bestaat uit portretten van beroemde componisten en schrijvers met markante koppen. Deze portretten zijn gevormd in klei en afgegoten in hardgips. Door de keuze van het materiaal ervaart de kunstenaar een grote vrijheid om te creëren wat hem zelf voor ogen staat.

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Evert van Kooten Niekerk bij zijn beelden van Anton Bruckner en Ludwig  von Beethoven

Dick Stapel

Dick Stapel (1942) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag 1960-1965. Hij voerde vele portretopdrachten uit voor particulieren, bedrijven en overheid. Zo portretteerde hij onder anderen leden van de koninklijke familie, bedrijfsdirecteuren, ministers en politici, burgemeesters en Commissarissen der Koningin. Ook werden vele collega-kunstenaars door hem geportretteerd, onder andere uit de wereld van de podiumkunsten.
Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn stillevens en zijn landschappen. Hier heerst de stilte en het evenwicht van een kunstenaar die zich richt op de essentie. Wat geldt voor zijn portretten geldt ook voor zijn overige werk: Dick Stapel is een schilder pur sang.

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Dick Stapel bij zijn portretten die hem duidelijk aan het hart liggen (Johan Doesburg, Jef en Helga Hofman)

Flink druk

Het was flink druk tijdens de opening. Velen waren naar het gemeentehuis gekomen om deze opening mee te maken en als eersten de kunstwerken te bekijken. De beide kunstenaars beantwoordden vele vragen van de bezoekers en moesten natuurlijk ook meerdere malen op de foto.

De tentoonstelling is tot en met 16 januari 2018 te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. De toegang is gratis.

ArtTraverse
Gemeentehuis De Bilt
Soestdijkseweg Zuid 173
3721 AB Bilthoven
info@arttraverse.nl

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Rita Maas opende de middag

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Vele belangstellenden uit De Bilt en van ver weg

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

De beide kunstenaars luisterden geboeid naar Han de Vries

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Musicus Han de Vries tijdens zijn inleiding bij de officiële opening

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Portretten op een rij van John Coltrane, Lucebert, Igor Stravinsky, Simeon ten Holt, Virginia Woolf, Gerrit Komrij, Arnold Schönberg en Gustav Mahler

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Veel belangstelling voor de portretten van Dick Stapel van onder andere Alexander Münninghoff, Han de Vries en Ab Lenson

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

De stillevens van Dick Stapel en beelden van Evert van Kooten Niekerk

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Een opening is ook een netwerkbijeenkomst en feest van de ontmoeting

ArtTraverse De Bilt Evert van kooten Niekerk en Dick Stapel

Portretten van Dimitri Sjostakovitsj, Gerard Reve en Herta Müller

Meer informatie is te vinden op de website van ArtTraverse

Informatie over Dick Stapel

Meer informatie over Evert van Kooten Niekerk

Nog meer foto’s bekijken en bestellen KLIK HIER

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht