Huize Gaudeamus mooi in het voorjaar

Huize Gaudeamus Bilthoven Noord

In het voorjaar is Huize Gaudeamus nog niet geheel onttrokken aan het oog

In het voorjaar staat Huize Gaudeamus er mooi bij. Nog niet onttrokken aan het oog door de prachtige bomen voor het huis. Huize Gaudeamus alias het Walter Maas Huis aan de Gerard Doulaan 21 te Bilthoven is een bijzonder pand vol verhalen.

Huize Gaudeamus is een rijksmonument gebouwd in 1924 in de stijl van de Amsterdamse School. De architect is Frants Edvard Röntgen (1904-1980). Hij was de zoon van componist Julius Röntgen. Het huis is gebouwd in opdracht van zijn vader de componist Julius Röntgen. Het was voor de componist zijn uitvlucht voor het drukke leven in Amsterdam. Later werd het bewoond door Walter Maas die voor de Tweede Wereldoorlog Duitsland ontvluchtte. De Stichting Walter Maas (voorheen Stichting Huize Gaudeamus) is nu eigenaar van Huize Gaudeamus.

Julius Röntgen

Julius Röntgen in 1924 op zeventigjarige leeftijd stopte als directeur van het Amsterdams Conservatorium zocht hij een rustiger omgeving om te wonen, te componeren en les te geven dan de hoofdstad.

 Aanvankelijk wilde hij net achter de duinen bij Schoorl gaan wonen, maar vrienden overtuigden hem ervan naar Bilthoven te komen – vlakbij Hilversum – waar bij de zich ontwikkelende omroep, van alles op muziekgebied aan de hand was. Frants, een van zijn zes zonen die geen muziek studeerde maar architectuur, ontwierp een huis volledig in de stijl van de Amsterdamse School. Julius noemde het “Gaudeamus” (laten we blij zijn) en schreef er in de zeven jaar tot zijn dood in 1932 niet minder dan 100 composities.

Qua architectuur voldoet Huize Gaudeamus in alle opzichten aan de karakteristieken van de Amsterdamse School, een vormentaal die nauw verwant is aan de internationale Art Deco.

Walter Maas

In Huize Gaudeamus is ook de Stichting Gaudeamus ontstaan. in 1951 door Walter Maas opgericht en tot de dag van vandaag actief ten behoeve van jonge componisten. Toen de stichting in de zeventiger jaren naar Amsterdam was vertrokken (inmiddels is ze in Utrecht gevestigd) is het een tijdje stil in het Huis geweest. Daar kwam verandering in toen Walter in contact kwam met componist/cellist Bart van Rosmalen die tot 2011 tal van bijeenkomsten, workshops, laboratoria e.d. met name gerelateerd aan muziek in het Huis heeft georganiseerd.

Restauratie en renovatie

Huize Gaudeamus is een rijksmonument en in 1999 ingrijpend gerestaureerd en gerenoveerd. In NRC verscheen op 14 juni 1999 een artikel over Huize Gaudeamus.

Huize Gaudeamus Bilthoven Noord

Huize Gaudeamus Bilthoven Noord

Huize Gaudeamus mooi in het voorjaar

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht