Kloosterpark, eerste Biltse villawijk

Kloosterpark

Kloosterpark, Wilhelminalaan met achter de huizen de toren van het KNMI

De Biltse wijk het Kloosterpark is een wijk vol historie. Het 12de-eeuwse Benedictijner Vrouwenklooster heeft hier tot de afbraak in 1585 gestaan. In de 17de eeuw werd dit gebied veranderd in een landgoed met buitenplaats “het Klooster”. Rond 1900 worden hier een villapark gerealiseerd. 

Kloosterpark

Het Kloosterpark ligt in de bocht van de Biltse Grift en de Utrechtse weg. Het was het eerste villapark dat in De Bilt gerealiseerd werd. Het werd gebouwd op een gedeelte van het voormalige landgoed Het Klooster.De naam Kloosterpark is afkomstig van het vrouwenklooster dat vanaf ca. 1139 tot 1585 hier heeft gestaan, op ongeveer de plek waar nu het KNMI staat.

Wilhelminalaan, Prinsenlaan, Emmalaan en Kloosterlaan

De Wilhelminalaan is één van de lanen van het Kloosterpark. Langs de Wilhelminalaan zijn grote villa’s te vinden, maar ook kleinere woningen. Het Kloosterpark kent verder de Emmalaan, de Prinsenlaan en de Kloosterlaan. Ook de Oude Bunnikseweg maakt deel uit van het park.

Hotel Kloosterpark

De dubbele villa op de onderstaande foto heette vroeger villa Rosenegg en is gelegen op de hoek van de Oude Bunnikseweg en de Wilhelminalaan. De naam villa Rosenegg is niet meer in gebruik. Het rechter gedeelte van de villa, droeg ooit de naam Djoe-Rang en werd later bekend onder de naam “Hotel Kloosterpark”. Het rechterdeel van het pand werd in 1904 woonhuis van een zekere Jonkheer Roëll.

Hotel Kloosterpark

Wilhelminalaan 17, 19 en 21

Wilhelminalaan nummers 17, 19 en 21 in 1955. Op 11 augustus 1924 kreeg J.H.Slot uit Hilversum vergunning voor de bouw van drie landhuisjes onder één dak.

Wilhelminalaan 17, 19 en 21

Villa Sophia

Op de hoek van de Wilhelminalaan en de Kloosterlaan ligt Villa Sophia. Voor de bouw werd vergunning aangevraagd door J.G. Schaafsma uit De Bilt. Schaafsma heeft meer villa’s in dit park laten bouwen. Het aanzien van Villa Sophia is tot op de dag van vandaag niet erg veranderd. De oorspronkelijke Villa Sophia is nu gesplitst in twee woonhuizen, Wilhelminalaan 14 en Kloosterlaan 1.

 

Villa Sophia

Nog zo’n mooie villa aan de Wilhelminalaan

Zou er best willen wonen hoor!

Villa Aprika en Villa Kathinka

Op de hoek van de Wilhelminalaan en de Prinsenlaan ligt een groot complex, bestaande uit twee villa’s, Villa Aprika en Villa Kathinka.

Villa Aprika

Villa Kathinka

Koetshuis

Aan de Emmalaan 5-6 staat een groot pand. In 1885 is het gebouwd als koetshuis met hovenierswoning bij landhuis Het Klooster.

Emmalaan 5 en 6

De informatie in dit bericht is betrokken uit verschillende bronnen, waaronder de informatieborden in de wijk Kloosterpark en de websites van Utrechtse buitenplaatsen en de  Historische Kring De Bilt

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht