90-jarig Eetcafé Van Miltenburg lanceert eigen MiltyGin!

Janneke en Jan-Willem Van Miltenburg zijn trots op hun eigen MiltyGin als verrassing bij hun 90-jarig bestaan

Janneke en Jan-Willem zijn trots op hun eigen MiltyGin als verrassing bij hun 90-jarig bestaan

Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat Eetcafé Van Miltenburg haar poorten opende. “Een goede reden om iets moois te maken,” vertelt Jan-Willem van Miltenburg. “Daarom hebben wij een eigen gin laten maken waar onze gasten ontzettend van kunnen gaan genieten.” Inmiddels zijn de eerste 150 flessen gebotteld van deze MiltyGin, met origineel etiket en kent het een genummerde oplage.

Sportlust

Een stukje geschiedenis. “In 1928 nam Opa Van Miltenburg het stokje over van Sportlust,” vertelt Jan-Willem. “Een soort ‘kantine’ toen gelegen naast de sportvelden van FAK, BVC en Bilthoven. Na afloop van de wedstrijden en trainingen gingen de voetballers en supporters hier even wat drinken. Naar mate de tijd verstreek beschikten de sportverenigingen allemaal over een eigen sportkantine en werd dit steeds meer een ‘normaal’ café.”

Miltybar

Vader Willem van Miltenburg heeft daarom de naam in 1968 veranderd in Miltybar. Een naam die door velen nog wordt gebruikt en toch al in 1997 is omgedoopt tot Café Van Miltenburg. Naast een drankje kon je ook steeds meer terecht voor een hapje. Inmiddels is Eetcafé van Miltenburg beroemd geworden door zijn fantastische gehaktballen (naar vader Willems recept) en later ook door de prijswinnende saté.

Van café naar Eetcafé Van Miltenburg

In 1995 ging de toen nog 22-jarige Jan-Willem een jaartje bij pa en ma in het café werken. Hij had net zijn studie communicatie aan de HEAO afgerond. “Dat is een beetje uit de hand gelopen,” vervolgt Jan-Willem. “Ik ben inmiddels eigenaar van het eetcafé, samen met mijn vrouw Janneke die vanaf 2011 bij het eetcafé is betrokken. Doordat wij steeds meer gerechten serveren en een uitgebreide menukaart hebben ontwikkeld, is de naam in 2014 aangepast naar Eetcafé Van Miltenburg. Ook catering vanaf 40 personen vinden we erg leuk om te doen. Bij ActNow hebben we bijvoorbeeld 220 couverts geserveerd.”

Thuishonk voor velen

Door de aanbouw van een evenementenzaaltje, is het eetcafé voor vele clubs en verenigingen een thuishonk geworden. Er vinden regelmatig feestjes, presentaties en vergaderingen plaats. Eetcafé Van Miltenburg is uitgegroeid tot het dorpshuis van Bilthoven.

MiltyGin

Toch nog even een verhaal over de gin. “Arjan Smit, patron-cuisinier van distilleerderij en proeflokaal De Pronckheer in Cothen, komt hier regelmatig over de vloer,” vervolgt Jan-Willem. “Na 25 succesvolle jaren als streekrestaurant richt De Pronckheer zich inmiddels op een breder scala van activiteiten.  De distilleerderij is een innovatieve, kleinschalige, ambachtelijke en duurzame distilleerderij die van natuurlijke grondstoffen pure distillaten maakt. Samen met hen hebben wij een prachtige gin ontwikkeld met eigen etiket én een zeer eigen smaak! De gebruikte ingrediënten hebben allemaal een link naar ons eetcafé. Naast de gewoonlijke jeneverbes en koriander zit er bijvoorbeeld ook sereh in en ook djeroek poeroet en uniek….. hop. De mix van ingrediënten verwijst zo naar het bier en de Indonesische maaltijden die Eetcafé Van Miltenburg regelmatig serveert; een heerlijke combi.

Zomer- en Winter MiltyGin-tonic

“Onze MiltyGin smaakt prima samen met de tonic van Fever Tree,” geeft Jan-Willem nog mee. “In de winter serveren we de MiltyGin-tonic met Clementine & Cinnamon Tonic en een sinaasappelschil. Deze mix geeft een warme smaak. In de zomer met Mediterranean Tonic, komkommer en citroen, op zijn beurt weer heerlijk fris. Beide zijn overigens het hele jaar door verkrijgbaar.” Voor de rest:

Eetcafé Van Miltenburg
Oude Brandenburgerweg 32, 3721 DZ Bilthoven
eetcafevanmiltenburg.nl

Eetcafe Van Miltenburg Bilthoven 90 Jaar

Eetcafe Van Miltenburg Bilthoven 90 Jaar

De winter-versie met Fever Tree Clementine & Cinnamon Tonic en een sinaasappelschil

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht