Ingebruikstelling 450 zonnepanelen bij De Biltse Hof

BENG Bilthuysen Biltse Hof in gebruikename zonnepanelen

Michael Woortman temidden van de 450 zonnepanelen op zijn dak

Gisteren zijn op het dak van De Biltse Hof, van ouderenzorgorganisatie De Bilthuysen, 450 zonnepanelen en 16 zonnecollectoren in gebruik genomen. Het zonnedak is één van de acties vastgelegd in het Bilts Energieakkoord. De Bilthuysen is bovendien één van de partners in het Bilts Energieberaad.

Manager Wonen en Diensten Michael Woortman is trots op het resultaat. ”In 2015 zijn we begonnen met de voorbereidingen. Energiecoöperatie BENG! heeft ons destijds goed geholpen met het leggen van de eerste contacten. We hebben waar mogelijk gekozen voor partijen uit De Bilt. Adviesbureau ZonderMeer heeft het traject van zonnepanelen van programma van eisen tot en met realisatie begeleidt en Huussen realiseerde het elektrotechnische gedeelte. De zonnecollectoren zijn gerealiseerd door installateur MIT in combinatie met nieuwe CV-installatie”

Gezonde investering

De installatie wekt sinds oktober 2018 zonne-energie op en heeft tot nu toe al 44 ton CO2-reductie opgeleverd. De zonnepanelen zijn goed voor 20 tot 25 procent verlaging van het elektriciteitsverbruik. Voor het verwarmen van warm water zijn zonnecollectoren aangebracht die het water voorverwarmen waardoor ook op gasverbruik wordt bespaard.

Woortman geeft aan dat de keuze voor zonnepanelen en -collectoren naast klimaatwinst ook een gezonde investering oplevert: ”De gelden in onze organisatie zijn primair bedoeld voor de zorg. Dat moet goed besteed worden. De investering in de zonnepanelen wordt in 9 á 10 jaar terugverdiend.” Daarbij was ook van belang dat het dak toe was aan onderhoud. ”Eén keer in de 20 jaar moet je dat doen. We zaten precies op het omslagpunt waardoor we het hele dak konden aanpakken”, aldus Woortman.

Groot huishouden

Naast de realisatie van duurzame energie, is De Bilthuysen ook actief met energiebesparing. ”We vormen een groot huishouden. We monitoren het energieverbruik en trekken daar conclusies uit. Zo gaan we steeds meer over op LED-verlichting, een investering die zich snel terugverdiend.”

Voor De Biltse Hof is bewust gekozen om niet op een warmtepomp over te gaan. ”Die investering was voor ons niet haalbaar. Met de huidige maatregelen kunnen we 15 jaar verder. Ondertussen blijven we monitoren wat er speelt in het van gas los verhaal”, aldus Woortman.

Bilts Energieberaad

Het partnerschap in het Bilts Energieberaad ondersteunt De Bilthuysen bij het nemen van besluiten op weg naar een energieneutraal huishouden. Woortman: ”Het is goed om van elkaar te leren. Wie is waar mee bezig? De lijnen zijn korter geworden, je weet elkaar te vinden. Het is goed om de ontwikkelingen bij de andere partijen te volgen zodat je weet met welke acties je kunt meedoen. Zo helpen we elkaar.”

BENG Bilthuysen Biltse Hof in gebruikename zonnepanelen

Zonnig gebak voor het zonnepanelenfeest

BENG Bilthuysen Biltse Hof in gebruikename zonnepanelen

Wethouder Anne Brommersma stelt onder het toeziend oog van Michael Woortman met een klap op de knop de zonnepanelen in werking

BENG Bilthuysen Biltse Hof in gebruikename zonnepanelen

Een toost op een zonnige toekomst van de 450 zonnepanelen

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht