Aspirant Herenboeren op bezoek bij Nieuw Bureveld

Nieuw Bureveld wordt Herenboerderij

Bram Veldhuis legt uit hoe de coøperatie werkt, wat men kan verwachten en wat het kost

Gisteren was het gezellig druk op Zorgboerderij Nieuw Bureveld. De tweede informatiemiddag vond plaats voor Herenboerderij Utrecht Oost. Een initiatief om op een duurzame wijze je eigen voedsel te produceren in de eigen omgeving.

Er was veel belangstelling. In drie ronden werden de bezoekers geïnformeerd en rondgeleid over Nieuw Bureveld. Eerst vertelde voorzitter Bram Veldhuis het idee achter Herenboeren Utrecht Oost. Hoe het werkt, wat je kan verwachten en wat de kosten zijn. Dirk-Jan Stelling van Nieuw Bureveld leidde de bezoekers op zijn karakteristieke manier rond met bevlogen verhalen. Door de grote belangstelling en de inmiddels 140 getekende intentieverklaringen, durfde Bram het aan om over Herenboeren Nieuw Bureveld te spreken.

Wat is Herenboeren Nieuw Bureveld

Bram vertelde in zijn betoog dat er inmiddels twee van deze coöperaties actief zijn. Eentje in Boxtel en eentje in Loenen en velen in voorbereiding. Nieuw Bureveld wordt zoals het er nu uitziet de derde. Het zijn en worden duurzaam opererende, kleinschalige coöperaties met een gemengd bedrijf. Een Herenboerderij is ongeveer 20 hectare groot en brengt in beginsel voedsel voort. Maar zoveel mensen, zoveel wensen en dus werkt elke Herenboerderij uiteindelijk net een beetje anders. Immers de leden bepalen gezamenlijk welke kant hun Herenboerderij op gaat en welke producten er worden geproduceerd.

Heb je interesse en wil je meer te weten te komen over dit initiatief, ga naar de website van Herenboeren Utrecht Oost.

Nieuw Bureveld wordt Herenboerderij

Over de middag werden de belangstellenden in drie rondes bijgepraat

Nieuw Bureveld wordt Herenboerderij

Ook in de stal kregen de belangstellenden alles te weten over veeteelt

Nieuw Bureveld wordt Herenboerderij

Dirk-Jan vertelt over de percelen die door Herenboeren Nieuw Bureveld gebruikt gaan worden voor de productie van groenten en fruit en het houden van kippen en varkens 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht