‘Biltse Hoekjes’: Verloren Kerkhof Leyense bos Bilthoven

Verloren Kerkhof

Het Verloren Kerkhof in het Leyense bos op de grens van Bilthoven en Maartensdijk

In onze nieuwe rubriek ‘Biltse Hoekjes’ brengen we bekende en minder bekende ‘hoekjes’ van de gemeente De Bilt in beeld. Plekjes waar een verhaal bij hoort. Plekjes die een bijzondere herinnering vertegenwoordigen of een mooie historie kennen en plekjes die gewoon mooi zijn. Beeld en verhaal brengen zo’n plekje voor iedereen (weer) tot leven. Deze keer brengen we het ‘Verloren Kerkhof’ in het Leyense bos onder de aandacht.

Vlakbij het recreatieterrein in het Leyense bos, op de grens tussen Bilthoven en Maartensdijk, ligt het ‘Verloren Kerkhof’. Een toegangshek, een gedenksteen, eikenbomen, een aarden wal en wat paaltjes markeren deze bijzondere plek met zijn intrigerende naam. Het ‘Verloren Kerkhof’ is in 1874 aangelegd. De beide begraafplaatsen van Maartensdijk waren namelijk uitsluitend bedoeld voor leden van de Hervormde kerk en Rooms-katholieken werden in die tijd begraven in Utrecht. Voor niet gelovigen of andersdenkenden was geen voorziening. In de praktijk werden hier enkele zwervers, zelfmoordenaars en spiritusdrinkers begraven en een enkele Joodse onderduiker. In de loop der jaren raakte het kerkhof in onbruik en was het nauwelijks meer herkenbaar in het bos. In 2002 is het ‘Verloren Kerkhof’ opgeknapt en weer zichtbaar gemaakt door onder andere het toegangshek en een gedenksteen te plaatsen.

Op www.Digibron.nl staat een mooi gedetailleerd verhaal over het ‘Verloren Kerkhof’.

Verloren Kerkhof

De gedenksteen met plaquette

Verloren Kerkhof

Afgebakend met paaltjes en een aarden wal

Verloren Kerkhof

Het Verloren Kerkhof in het Leyense bos is sinds 2002 weer herkenbaar in het landschap

Het Verloren Kerkhof

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.