Waarachtig! Claudia de Breij in het Weeshuis van de Kunst

Claudia de Breij

Claudia de Breij te gast in het Weeshuis van de Kunst De Bilt

Claudia de Breij in het Weeshuis van de Kunst? Ja hoor, daar was ze. Gezellig keuvelend met de mensen die waren gekomen om met haar over theater en haar werk in gesprek te gaan. Wat bijzonder om deze bekende en gevierde cabaretière aan te treffen in het Weeshuis van de Kunst op de Jasmijnstraat in De Bilt! “Hoe is Claudia hier zo terecht gekomen?” vroegen velen zich af.

Bij de opening van de avond door Pauline Wijnen, initiatiefnemer van het Weeshuis van de Kunst, werd dit duidelijk. “Ik was aan het wandelen met mijn vriendin Anna, die van Russisch-Canadese afkomst is. Zij was een beetje chagrijnig. Toen ik haar vroeg waarom, vertelde ze me dat die ochtend haar auto, terwijl deze bij de school van haar kinderen geparkeerd stond, was aangereden en een flinke schade had opgelopen. Gelukkig had de dader wel een briefje achtergelaten.” Toen Anna het briefje liet zien was Pauline stomverbaasd. “Wát!! Maar dat is Claudia de Breij!!!” Om een lang verhaal kort te maken, Anna heeft Claudia een voorstel gedaan. “Zou jij in plaats van de schade te betalen een optreden in Het Weeshuis van de Kunst willen doen?” En daar is Claudia dus op ingegaan. Bizar en sympathiek!

De avond was zo ingericht dat Claudia de Breij speciaal voor theatermakers, cabaretiers en podiumkunstenaars, zowel amateurs als professionals, in de intieme setting van het Weeshuis van de Kunst antwoord zou geven op vragen over theater en haar werk. Het gesprek hierover werd zeer vakkundig geleid door Ella Kwakkestein, theatermaker, regisseur en trainer. Zij had een aantal vragen op papier staan, maar afgesproken was dat het gesprek ook alle kanten op kon gaan. En dat deed het. Het werd een zeer bijzondere avond, intiem, verrassend, vrolijk, ontroerend en met heel veel diepgang, waarbij alle aanwezigen vragen konden stellen en Claudia de aandacht geen seconde kwijt raakte. Iedereen heeft deze avond bovendien kunnen ervaren hoe sympathiek, open en waarachtig Claudia de Breij is.

Claudia de Breij

Claudia de Breij in gesprek met het publiek onder leiding van Ella Kwakkestein

Claudia heeft heel veel prijzen gewonnen. De prijs die voor haar een zeer bijzondere waarde heeft is de Louis Davidsring. Deze kreeg zij van Herman van Veen. “Hij belde me op en ik dacht dat het mijn vader was dus ik zei: “Hai pa”. Waarop Herman met die stem van hem zei: “nee, dit is een andere pa. Ik ga jou de Davidsring geven.”

Ook de Poelifinario (prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen) die zij kreeg voor het stuk Hete Vrede, is haar zeer dierbaar. “Alsof er 20 jaar van je schouders valt. Bij Hete Vrede heb ik er echt voor gekozen om waarachtig te zijn. Eerder liet ik bijvoorbeeld alles waar ik me voor schaamde weg. Bepaalde ‘foute’ liedjes bijvoorbeeld. Maar nu doe ik wat ik wil. Het is de enige manier.”

Claudia vertelt hoe belangrijk en onmisbaar muziek voor haar is. “Liedjes helpen mij een gevoel te benoemen.”

Claudia de Breij

Claudia de Breij: “Ik heb niet zo veel aanleg, maar wel talent om met dat wat ik heb iets te doen”

Over bekend zijn zegt Claudia: “Ik maak het wel eens mee dat mensen zeggen “Hee kijk, Claudia de Breij” op een toon van “Hee kijk, een reiger” zo van “dat zie je niet zo vaak”…..

Claudia de Breij

Claudia de Breij: “Hee kijk, een reiger”

Claudia gaat in op vele vragen, zoals over afgewezen worden voor de kleinkunstacademie en het toch maken (ik dacht, ik ga het toch doen!), over buitengesloten zijn (geniet ik nu ook wel van), over bekendheid (bekendheid is ook een fijn schild), over waarheid en waarachtigheid (je moet streng zijn voor jezelf, altijd nagaan of het ‘waar’ is wat je doet), over haar engagement (ik kan me enorm opwinden over bepaalde dingen) en over haar kwaliteiten (ik ben niet bang).

Over lef hebben zegt zij: “Ik zie het leven als een onderbreking van het niet leven. Eerst ben je er een hele tijd niet, dan leef je en dan ben je er weer niet. Dan denk ik: Ik kan nou net zo goed doen wat ik zelf wil.”

Claudia de Breij

Claudia de Breij bij het Weeshuis van de Kunst

Claudia krijgt natuurlijk ook vragen over de Oudejaarsconference die zij dit jaar gaat doen.  Zij vertelt daar heel open over. Maar, één ding: “laat dit liever wel binnen deze zaal blijven.”

Claudia de Breij

Ik heb nu de balans gevonden tussen de tederheid van mijn liedjes en de grofheid van mijn verhaal

Het publiek stelde nog veel interessante vragen: Hoe weet je of iets waar is? Wat doe je als je moet ‘leveren’. Hoe ga je om met je emoties? Hoe maak je grappen over ellende? Krijg je genoeg terug op je voorstellingen? Hoe ga je om met ‘stront’ op social media? Elke vraag is aanleiding voor een boeiend verhaal.

Noor (12) en Joran (13) hebben ook een vraag aan Claudia. Zij geven zelf theaterlessen aan kinderen van groep 4. Zij hebben dit jaar de musical Peter Pan gedaan. Hun vraag aan Claudia is wat zij zou adviseren voor de musical van volgend jaar. Een bestaande musical bewerken of zelf een verhaal maken en liedjes schrijven? Een goed advies dat Claudia deze twee theatermakertjes uiteindelijk meegeeft: “Good artists copy, great artists steal”

Claudia de Breij

“Good artists copy, great artists steal”

Joost (10) had ook een prangende vraag aan Claudia: Mag ik met jou samen “Mag ik dan bij jou” spelen? En dat gebeurde. Een hartverwarmende performance.

Claudia de Breij

Claudia de Breij zingt en Joost speelt op gitaar Claudia’s ontroerende liedje “Mag ik dan bij jou”

Claudia de Breij krijgt ideeën aangereikt

Na afloop van het gesprek verzocht Ella Kwakkestein de aanwezigen in kleine groepjes na te denken over suggesties die zij Claudia zouden willen meegeven. Daar kwamen verrassende tips uit voort. Een duet zingen met Jaques Brel bijvoorbeeld. Ook zou Claudia eens iets kunnen doen over botsingen en mooie ontmoetingen die daar uit voortvloeien.

Tenslotte kon iedereen nog even een drankje doen. Ook Claudia bleef nog een hele tijd en praatte gezellig na met de aanwezigen. Iedereen kreeg de kans haar te ontmoeten. Het was een prachtige avond! We gingen met een warm hart en geïnspireerd naar huis.

De naam “Het Weeshuis van de Kunst” is geïnspireerd op het voormalige radioprogramma “Het Weeshuis van de Hits”. “Wat niet in de Top 40 komt, maar wel de moeite waard is”, aldus Paulien Wijnen.

Klik hier voor meer informatie en het programma van het Weeshuis van de Kunst.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Weeshuis van de Kunst van start in 2018 - DeBiltinBeeld.nl
    22 januari 2018 op 17:30

    […] Nog even terugkijken en lezen over de avond met Claudia de Breij? KLIK hier! […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.