Mooi Maartensdijk langs de Dorpsweg

Mooi Maartensdijk langs de Dorpsweg

Maartensdijk

Hofstede Koddestein aan de Dorpsweg

Maartensdijk was oorspronkelijk een lintdorp langs de Dorpsweg. Mooie, oude boerderijen herinneren nog aan de geschiedenis van dit oude dorp. 

Hofstede Koddestein aan de Dorpsweg 61 (hoofdfoto) is één van de oudste boerderijen van Maartensdijk. De in oorsprong 17de-eeuwse boerderij heeft een hoog voorhuis van drie bouwlagen onder een rieten wolfdak. De stal ligt in het verlengde van het woongedeelte.

Langs de Dorpsweg in Maartensdijk

Langhuisboerderij langs de Dorpsweg in Maartensdijk

Ook bij diverse andere boerderijen langs de Dorpsweg ligt de stal in het verlengde van het woonhuis.

Maartensdijk

Maartensdijk

De monumentale boerderij De Stouwe ligt er mooi bij in de ochtendzon.

Maartensdijk

Boerderij De Stouwe

De 17de-eeuwse boerderij De IJzeren Mortier (Dorpsweg 119) heeft een L-vormige plattegrond met opkamer, schilddak en een met riet gedekt stalgedeelte.

Maartensdijk

De IJzeren Mortier

In de sloot bij de Dorpsweg, onder meer tegenover de Hervormde kerk, liggen nog enkele 19de-eeuwse stuwtjes. Het zijn zogeheten valschutten met metalen juk, voorzien van handwiel en houten schotdeur.

Maartensdijk

Maartensdijk: stuwtje in de sloot langs de Dorpsweg

Mooi Maartensdijk

Mooi Maartensdijk: boerderij Eben Haëzer

Maartensdijk

Zorgboerderij Nieuw Toutenburg

“Maartensdijk is ontstaan in een groot veengebied tussen het Gooi en de Utrechtse Vecht, dat het “Oostveen” genoemd werd. Het veengebied werd ontgonnen in beheer van de Domproosdij, waarvan de patroon St.Maarten was. De basis van de ontginning lag aan de Hoofddijk. Het gebied op het oude land langs de Hoofddijk was ook in bezit van de Domproosdij en stond bekend als de Domproosteneng. In de vijftiende eeuw dook de naam Maartensdijk voor het eerst op, als een waterwerk in dat Oostveen. De nederzetting die er in de volgende eeuwen omheen groeide, kreeg ten langen leste dezelfde naam. De gemeente omvatte aanvankelijk vrijwel het gehele Oostveen.” (wikipedia)

Wilt u meer weten over Mooi Maartensdijk?

Bekijk dan bijvoorbeeld de website over Monumenten in Nederland of www.wikipedia.nl

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.