Landgoed Beerschoten en Jits Bakker

Beerschoten

Buitenplaats Beerschoten: donkere bakstenen en witte sierstenen

Landgoed Beerschoten is een bij Biltenaren bekend gebied, waar je heerlijk kunt wandelen in het bos en het park met zijn bijzondere gebouwen en plekjes en waar je de beelden van Jits Bakker kunt bewonderen of rond de zomervakantie kunt genieten van concerten in de buitenlucht.

Buitenplaats Beerschoten (*)

Verscholen in het bosgebied tussen de Bilt en Bosch en Duin ligt de buitenplaats Beerschoten. Het huis valt op door het contrast tussen de donkere bakstenen en de witte sierstenen, die onder andere de ramen omlijsten. Het landhuis, met zijn hoge middenstuk en lage zijvleugels, is gebouwd in de eclectische stijl. De ingang ligt, vanaf de weg gezien, aan de achterkant. De zuidwestgevel ligt aan een weiland, dat is begrensd door bosranden en een vijver. Vanaf de beletage, die wat hoger ligt, heeft men een mooi uitzicht over het open gebied langs de beide gevels van het huis.

Naast het landhuis zijn er op het terrein ook nog andere gebouwen. Zo staat er een bakstenen ijskelder, waarvan de datering onzeker is, een koetshuis en twee tuinmanswoningen. Het koetshuis is gebouwd in de eerste kwart van de 19e eeuw. Nu is er een informatiecentrum van de Stichting het Utrechts Landschap in gevestigd. Het koetshuis heet nu Paviljoen Beerschoten. Rond de zomervakantie vinden bij het paviljoen concerten in de buitenlucht plaats die georganiseerd worden door de Stichting Zomerconcerten in samenwerking met Utrechts Landschap.

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten: het koetshuis oftewel Paviljoen Beerschoten

Park

Het landhuis staat midden in een park, met onder andere een slingervijver, een berceau, de ‘Trappenberg’ en een voormalige vijver, de Vissenkom. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. In het bos wat verder van het huis af is het oude ontwerp in formele stijl nog zichtbaar in het lanenstelsel.

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten: de Trappenberg

Het oorspronkelijke Beerschoten brandde in 1889 af. Jonkheer Johan Steengracht van Oostcapelle besloot het in 1890 – 1891 weer op te bouwen. De landschappelijke tuinen zijn aangelegd tussen 1810 en 1820. Het ontwerp hiervoor was van de hand van Jan David Zocher junior. Rond 1850 zijn de tuinen echter weer gewijzigd.

Jits Bakker

In het park, achter het paviljoen, staan veel bronzen en marmeren beelden van de in 2014 overleden beeldhouwer Jits Bakker. De beelden zijn in 2009 door Jits Bakker geschonken aan de Biltse gemeenschap.

Landgoed Beerschoten

Market Garden van Jits Bakker

Beerschoten Jits Bakker

De Fluitspeler van Jits Bakker

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten

(*) De tekst bij deze fotoreportage is ontleend aan de website “Utrechtse Buitenplaatsen”.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.